Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Het is weer Sinterklaastijd! Dat betekent pepernoten, chocoladeletters, kruidnoten, speculaas, marsepein… dat al sinds augustus in de winkels ligt. Dikke kans dat je tegen pakjesavond geen kruidnoot meer kunt zien. Maar je wil Sinterklaas wel gezellig maken met wat lekkere hapjes. Wat kun je dan op tafel zetten in plaats van nog meer zoetigheid? In dit artikel vind je hartige Sinterklaas hapjes die je als alternatief, of natuurlijk samen, met alle zoetigheden kunt aanbieden.

Hartige Sinterklaas hapjes: staf van Sinterklaas

Gemakkelijke te maken: Maak rollen van het bladerdeeg en vorm deze tot een staf. Je kunt ze op smaak maken met kruiden, of er wat kaas of gehakt in rollen. Vervolgens gaat het geheel 25 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is. Het is natuurlijk niet heel gezond met het bladerdeeg, maar in ieder geval een fijne hartige tegenhanger van de banketstaaf. Leuk voor de Sinterklaasavond!

staf van sinterklaas, hartig sinterklaas hapje

Gezonde mijters van wraps

Hoe schattig zijn deze mijtertjes-wraps? Ook erg leuk om met kinderen te maken. Je hebt wraps nodig, passata (tomatensaus) en mais. Eventueel kun je een paar zongedroogde tomaatjes aan de passata toevoegen en dit met een staafmixer tot een vloeibare massa malen. Snijd mijtertjes uit de wraps, besmeer ze met de tomatensaus en laat je kids deze versieren met de (uitgelekte) mais. 

gezonde mijters van wraps

Hartige Sinterklaasbroodjes maken

Hoe leuk zijn deze broodjes? Gemaakt van tomaat, eieren, stokbrood, mayonaise voor het kruis van de mijter en ketchup voor de neus en mond. Houdt je kind niet van tomaat, kun je ook een stukje rode paprika als mijter nemen. Zo gemaakt, heel leuk om samen met je kind te doen en een stukje gezonder dan een stuk banketletter. 

broodje sinterklaas

Bladerdeeg cadeautjes

Maak van bladerdeeg leuke cadeautjes! Je kunt er stukjes gehakt in stoppen, maar ook fruit (zoals appel of rozijnen) of iets anders. Zo wordt elk bladerdeeg cadeautje een verrassing voor degene die hem oppeuzelt!

bladerdeeg cadeautjes

Gezonde pietjes prikkers

Hoe leuk is dit? Helemaal gezonde pietjes van komkommer, olijven (of druiven), tomaatjes en een blaadje rucola op een prikker. Ook heel goed om samen met je kind te maken! Wil je geen zwarte olijven? Dan kun je ook altijd voor groene olijven (witte druiven) kiezen. 

pietjes van groenten, sinterklaas hapje

De filo-zak van Sinterklaas

Nog zo’n leuke, gezonde snack: de zak van Sinterklaas van filodeeg, met een vulling van appel, rozijnen, kaneel en honing. Hoe gezellig is dat, en ze smaken een beetje naar appelflap!

skinnysint, filodeeg, zak van sinterklaas

Hartige banketletter

We hadden net al de staf van bladerdeeg, maar je kunt natuurlijk ook een Hartige letter in plaats van banketletter maken van bladerdeeg en gehakt. Ziet er gezellig uit en smaakt ook nog eens heel lekker. Eet je geen vlees? Maak de letter dan vegetarisch door kaas in plaats van vlees toe te voegen.

hartige banketletter

Sinterklaas fruitjes

Je kinderen hebben spontaan geen moeite meer met fruit eten! Rijg een stukje banaan en een partje appel op een stokje, kerf in de appel een kruis en maak een gezichtje met een paar hagelslagkorrels. Leuk en lekker, en het fruit is weer binnen! Ook lekker tijdens het maken van een Sinterklaas surprise, natuurlijk.

Sinterklaas fruitjes

Mandarijnen pietjes

Naast Sinterklaas van fruit kun je natuurlijk ook pietjes van fruit maken. Deze schattige Pieten-mandarijntjes heb je zo gemaakt van vloeipapier, veertjes en een stukje gekleurd papier, in zoveel mogelijk verschillende kleuren natuurlijk. 

mandarijnen pietjes

Kipfilet-letters met satésaus

Hier gaat je buik spontaan van knorren… Snijdt kipfilethaasjes doormidden en rijg ze aan een satéprikker, in de vorm van een S. Rooster ze gaar, verwarm de satésaus en je bent klaar. Wat een lekker hapje is dat!

sint kipfilet

Pizza mijters

Ook leuk om voorafgaand aan pakjesavond met je kinderen te eten natuurlijk! Je kunt de pizza mijtertjes helemaal zelf maken, maar als je niet veel tijd hebt kun je ook kant en klaar pizzadeeg kopen en daar mijters uit snijden. Beleg ze met kaas, paprika, ham, tomaat of salami, wat je maar wilt; 10-13 minuten in de oven en smullen maar. 

hartige sinterklaas hapjes, pizza mijters

Wat denken jullie: leuk om de hartige Sinterklaas hapjes te proberen of houden jullie het toch maar bij de marsepein en het strooigoed?