hond als oppas

Door een steeds groter wordend tekort aan babysitters, start oppassite Sitly binnenkort met een proef: de hond als oppas. “De hond past al op het huis. Waarom dan niet op kinderen?” vroeg Jules van Bruggen, CEO van Sitly zich af.

“Honden zijn heel intelligent, je kunt ze van alles leren. Ze worden ingezet als bijvoorbeeld blindengeleidehond, PTSS-hulphond en assistentiehond. Waarom dan niet als oppashond?” zegt Van Bruggen. “Ook wij zien dat het aanbod oppassers afneemt. En we willen natuurlijk dat iedereen kans heeft een goede oppas te vinden.”

Shar-Pei hond als oppas

Op dit moment worden er Shar-Pei’s getraind voor een pilot. “Honden reageren met hun zintuigen en op basis van emoties. Een oppashond wordt getraind om de kinderen van school te halen en veilig thuis te brengen. Ze helpen zelfs met het uittrekken van jassen en schoenen thuis en kunnen de koelkast openen om wat drinken te pakken voor de kinderen.” De keuze voor een Shar-Pei was weloverwogen. “Het zijn echte gezinshonden, zijn kindvriendelijk en heel intelligent. Daarnaast heeft de hond een aangeboren waakinstinct.”

Hoe dat werkt? De hond wordt met een speciale wekker getraind. Wanneer deze af gaat, kan hij zelfstandig de deur van het huis openmaken en wandelt hij de route naar school. Daar wacht hij tot alle kinderen van het gezin zich verzameld hebben en samen gaan ze weer terug naar huis. Ook voor de kinderen is het een voordeel. “Ze worden sneller zelfstandig en krijgen meer zelfvertrouwen onder toeziend oog van de oppashond.”

Wanneer de oppashonden inzetbaar zijn, kan Van Bruggen nog niet vertellen. “Natuurlijk moeten ze hun training volledig hebben afgerond. En als de test slaagt, duurt het nog wel even tot we genoeg honden in kunnen zetten. Ook de nieuwe honden moeten dan goed worden opgeleid.”