Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Wanneer kinderen een jaar of 3 zijn, gaan ze echt hun fantasie gebruiken. Ze verwerken de prikkels om hen heen in verhalen en je ziet ze dan ook regelmatig situaties naspelen. Helaas voor ons ouders wil zo’n fantasie ook nog wel eens op hol slaan. Je kind krijgt nachtmerries en ineens is je kind bang voor monsters onder zijn bed. Hoe ga je hiermee om?

Angst horen bij het leven. Het is een emotie die we allemaal kennen. Het ontstaat automatisch. Iedereen kan zich wel een moment herinneren in de afgelopen dagen waar je erg van geschrokken bent, of wanneer de adrenaline door je lijf gierde. Een kind voelt dat ook. Alleen zijn we, wanneer we volwassen zijn, iets beter om onszelf gerust te stellen. We zoeken naar een verklaring voor de angst. Een kind kan dat nog niet. 

Opgroeien is spannend voor een kind

Voor kinderen is alles nieuw. Ze worden elke keer weer groter en leren nieuwe dingen. Ze gaan naar een nieuwe school, verhuizen misschien een keer, gaan op zwemles… dat alles kan een kind een beetje angstig maken. Ook omdat kinderen nog geen onderscheid kunnen maken tussen werkelijkheid en fantasie. Ze nemen daarom dus alles letterlijk. En de wereld wordt daardoor extra spannend. En die angsten kunnen zich uiten in monsters of in nachtmerries. 

Neem de angsten van je kinderen serieus. Probeer te zien wat je kind ziet en leef je in de situatie in. Bevestig ook dat je ziet dat je kind bang is maar benadruk ook dat het niet erg is. Iedereen is wel eens ergens bang voor, dat hoort bij het leven. Het laatste wat kinderen willen horen is dat ze zich niet moeten aanstellen, want voor hun zijn deze gevoelens levensecht. Pedagogen zijn het niet unaniem eens over of je moet meegaan in de fantasie van je kind. Dus je kunt je kind wel troosten en hem gerust stellen, of vertellen dat jij dat ook eng zou vinden. Of zing een liedje, geef hem of haar wat te drinken en blijf bij je kind zitten. Net wat jullie routine daarvoor is.

Wat te doen als je kind bang voor monsters is

Als je liever niet teveel mee gaat in de fantasie van je kind, kun je de volgende ideeën proberen. Voer ze samen uit met je kind, zodat hij of zij het gevoel van controle krijgt. Wanneer kinderen de controle hebben, zijn ze minder bang.

1. Maak een beetje licht op de kinderkamer. Dat kan met een nachtlampje, maar je kunt ook de deur naar de gang op een kier laten staan. Glow in the Dark stickers zijn ook een uitkomst als je tijdens het in slaap vallen wat licht in de kamer wil hebben. 

2. Kijk hoe je monsters kunt voorkomen. Bij veel kinderen zijn schaduwen de boosdoener. Heb je een nachtlampje op de kinderkamer dat de oren van de knuffelbeer enorm groot doet lijken? Zijn er meubels die ineens heel erg uitvergroot worden? Kijk even of je dat lampje op een andere plek kan neerzetten of de knuffelbeer kan verplaatsen. 

3. Leg een gebruikt t-shirt van jezelf of je partner in het bed van je kind. Of sprenkel een klein beetje van het geurtje dat je altijd draagt op de lievelingsknuffel van je zoon of dochter. Het creëert een extra gevoel van veiligheid en geborgenheid in het eigen bed als ze papa en mama kunnen ruiken. 

4. Zorg ervoor dat de verhaaltjes die je vertelt of voorleest niet te spannend zijn. Kies bij voorkeur een grappig en vrolijk verhaaltje om de angst weg te nemen. Als de angst wat afneemt, kan je kind beter in slaap komen. En natuurlijk kan je altijd beloven om elke paar minuten even te komen kijken of alles goed is. Ook dat geeft rust en vertrouwen.

Meebewegen met de fantasie 

Je kunt ook meebewegen met de fantasie van je kind. Zit er een monster in de kamer? Dan moet die weggejaagd worden. Dat kan op heel veel verschillende manieren en als ouder kun je daarvoor ook je eigen fantasie inzetten. Je kunt je kind er ook in betrekken. Waar zijn monsters bang voor? Waar zouden ze zo van schrikken dat ze niet meer in de kamer van je kind willen komen?

Je hoeft het niet alleen te verzinnen. Je kind kan hier zijn of haar steentje in bijdragen. Als een kind zelf achter de methode staat waarmee je een monster kan verjagen, zal het daarna rustiger gaan slapen. De angst wordt zo minder omdat ze ook bij deze manier zelf de controle hebben om minder bang te worden: ze worden zelf de baas over de situatie. 

Monsters verdrijven uit de kamer van je kind

5. Maak een Anti-Monsterspray. Dit kan heel simpel door een plantenspuit te voorzien van een mooi label dat je vaak gratis kan downloaden en printen. Vul de plantenspuit met water en een geurtje (lavendel, citrus), en laat je kind zijn of haar kamer insprayen. Het houdt de monsters uit de kamer van je kind. 

6. Iedere moeder heeft een boze-moeder-stem waar kinderen van onder de indruk zijn. Nog indrukwekkender: de boze-vader-stem, die werkt vaak nog beter. Zet het raam open, plant je handen in je heupen en zeg de monsters met luide stem dat ze de kamer ON-MID-DEL-LIJK moeten verlaten. Als je kind ervan onder de indruk is, zijn de monsters het zeker. Wil het monster niet weg? Werk het dan met krachtige bewegingen uit het raam.

7. Koop een bodylotion of olie en vervang het label zoals bij de spray, of plak er een Anti-Monster sticker overheen. Maak dus een anti-monster smeersel. Smeer je je kind in met DEET of citronella omdat het zo vaak gestoken wordt door muggen? Vervang dan daarvan het label. Want als het tegen muggen werkt, werkt het ook tegen monsters, nietwaar?

8. Verzin samen met je kind een anti-monster toverspreuk. Wil je het helemaal afmaken, maak of koop een toverstaf of toverzwaard. Daarmee zwaaien ze in het rond terwijl ze het versje zingen of opzeggen. De komende nacht komt er geen monster meer die kamer in!

9. Weet je wie de allerbeste monsterbestrijders zijn? De favoriete knuffelbeesten van je kind! Ze ze op wacht op het randje van het bed. Geen monster dat nog in de buurt durft te komen van dat bed hoor.

10. Voorkomen dat zo’n monster denkt dat hij in een kinderkamer kan bivakkeren is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak daarom samen met je kind een grote anti-monster poster waarop je MONSTERS VERBODEN schrijft en maak deze poster zo mooi mogelijk. Plak hem samen op de deur van de kinderkamer en het monster weet dat hij niet welkom is. 

Is of was jouw kind bang voor monsters? Hoe zijn jullie daarmee omgegaan?

 


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!