Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Last Updated on

Yes, het is weer kerstvakantie! Tijd om tussen al het feestvieren en de familiebezoeken door even wat rust te nemen… of wat leuke uitjes te plannen voor het gezin. We zetten tien grote en kleine uitstapjes voor de kerstvakantie met kinderen op een rij. Een uitje hoeft niet zoveel te kosten; je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Happy planning!

1 Kerstmarkten

In steeds meer dorpen en steden zijn kerstmarkten te vinden. Sfeervolle kraampjes met kerst-gerelateerde producten, Koek en Zopie stalletjes, haardvuren… en natuurlijk is alles heerlijk feestelijk ingericht. Sommige plaatsen hebben er zelfs een ijsbaan of draaimolen bij. In het zuiden van het land heeft bijvoorbeeld Maastricht een prachtige kerstmarkt waar ook gedacht is aan het vermaak van je kinderen.

2 Kerstshows in tuincentra

Heb je niet zoveel behoefte om veel geld uit te geven? Bezoek dan vooral een tuincentrum in de buurt. Die hebben hun kerstafdeling volledig in stijl ingericht en er is van alles te zien. Sommige pakken enorm uit, zoals Tuincentrum van den Hurk in Culemborg of Intratuin in Duiven. Ook voor baby’s zijn deze shows heel leuk door alle lichtshows en muziek, en oudere kinderen kijken hun ogen uit.

3 Winter Station – Spoorwegmuseum

Elk jaar verandert het spoorwegmuseum in Utrecht om tot een prachtig Winterstation. Voor jong en oud is er van alles te doen. Uiteraard kan er worden geschaatst tussen de treinen en kerstbomen, kinderen kunnen worden geschminckt en er kan worden geknutseld. Natuurlijk is er ook warme chocomel (en Glühwein, ouders!). Winter Station is open van 23 december 2017 tot en met 7 januari 2018.


Heb je een extra handje nodig tijdens het uitje met je kids? Kijk dan snel of er een leuke oppas in jouw buurt zit om te helpen!


4 Disney On Ice

Een keertje naar het theater deze vakantie? Disney On Ice begint al halverwege december! Anna, Elsa, Olaf en de rest van Frozen zijn vertegenwoordigd net als Rapunzel, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Dory en Nemo zijn er en nog veel meer!. Van 12 tot 16 december is Disney On Ice in Ahoy Theater te Rotterdam, van 22-30 december is de show te zien in de Jaarbeurs te Utrecht.

5 Schaatsen in de stad

Liever zelf een keertje op de ijzers met de kinderen? Zelfs als het niet vriest kun je in veel grotere plaatsen wel een rondje schaatsen. Er zijn heel veel tijdelijke schaatsbanen ingericht in de komende periode, dus in de kerstvakantie met kinderen een keertje oefenen? Geen enkel probleem. Zelfs als je geen schaatsen hebt kun je er naar toe, want bij eigenlijk alle schaatsbanen kun je ook schaatsen huren. 

6 VONK bij Madurodam

In de avonden van 27 tot en met 30 december laat Madurodam de vonken ervan afspringen! Deze avonden voorziet het park in een avondvullend programma voor jong en oud, waarbij ze met een lichtshow terugblikken op het afgelopen jaar én even vooruitkijken op 2019. De kaarten hiervoor moet je al op tijd kopen, want op = op. 

dreumes, kerstman, moeder met kind, kerstmarkt

7 Koninklijke kerstvakantie in Winterpaleis het Loo

Vier de kerstvakantie als een koning bij Paleis het Loo! Het paleis zelf wordt gerenoveerd, maar op het Stallenplein barst het Winterfeest vanaf 15 december weer los. Doe inspiratie op voor de kersttafel en volg workshops om jouw kersttafel te perfectioneren. Ook voor kinderen is er een kinderatelier en zijn er speciaal voor hun kinderactiviteiten. En zwier met de kids over de ijsbaan op het Stallenplein.

8 Kerstcircus / Wintercircus in de buurt

In een aantal steden staat jaarlijks een kerst- of wintercircus paraat. In deze shows komen artiesten van heinde en verre om op te treden in een kerstcircus. Zo kun je onder andere bij de alweer 25e editie in Apeldoorn terecht, of in de Ahoy in Rotterdam van 22 t/m 30 december. Ook in Den Haag wordt jaarlijks een groot kerstcircus georganiseerd op het Malieveld; dit jaar is het alweer de 20e editie.

9 Bioscoop bezoeken met kinderen in de kerstvakantie

Traditioneel komen er vlak voor de kerstvakantie een aantal kinder- en familiefilms uit waar je samen naar toe kunt. Dit jaar is er bijvoorbeeld The Grinch, een mopperkont die van plan is om het kerstfeest te stelen. Voor de oudere kinderen is het natuurlijk fantastisch om naar Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald te gaan kijken. En voor de allerkleinsten? Buurman & Buurman winterpret! draait vanaf 6 december. Wil je ze jouw oude striphelden laten zien? Ook Asterix is terug met een nieuwe film: Asterix – het geheim van de toverdrank. Keuzes genoeg!

10 Pretpark in de winter

Steeds meer pretparken zijn open tijdens de periode rond de kerstvakantie. De Efteling en Disneyland Parijs zijn natuurlijk de bekendste, maar er zijn ook kleinere parken die hun bezoekers verrassen met een winters uiterlijk. Toverland organiseert in de kerstvakantie de Magische Winterweken, waarin het park extra feestelijk is aangekleed en er extra entertainment verzorgd wordt. En Attractiepark Slagharen organiseert iedere avond een lichtjesparade met hun Miracle of Lights, waarmee het een winterse feeststemming creëert.

Is het weer echt te koud of te nat en blijf je liever binnen? Kijk dan eens naar onze ideeën voor het binnen spelen met kinderen: Bouw een fort van dozen of ga sumo-worstelen met kussens. Of kijk of je al onze 101 spelletjes voor kinderen eens in de hele kerstvakantie kan uitspelen!

Wat ga jij in de kerstvakantie met je kinderen doen?