Het is weer bijna moederdag! De dag waarop alle moeders een mooie zelfgemaakte knutsel krijgen van hun geliefde kroost. Zelf gemaakt met een beetje hulp in de meeste gevallen. Ben je nog  op zoek naar leuke ideeën voor kinderen van alle leeftijden? Lees dan verder en ga lekker knutselen voor moederdag!

Het is weer bijna de tweede zondag in mei: de dag waarop alle moeders een liefdevol geschenkje krijgen voor Moederdag. En niets leuker dan dat een kind eigenhandig zo’n werkje in elkaar zet toch? Goed, een doos chocola, bos bloemen of dingen die je graag wilde hebben zijn ook leuk, maar zo’n moederdag knutsel hoort er bij.

Bijna alle moeders vinden het heerlijk om zo’n knutselwerkje voor moederdag te ontvangen. Hieronder vind je 10 leuke ideeën om te knutselen voor moederdag. Deze knutsels zijn eenvoudig en niet duur, omdat er materialen voor worden gebruikt die in de meeste huizen wel te vinden zijn. 

Knutselen voor moederdag voor kleuters

In deze selectie vind je knutselwerkjes voor moederdag die een kleuter al prima zelf kan maken.

1. Rozen stempelen met bleekselderij

Ooit gedacht dat je de bleekselderij kunt gebruiken als stempel? Bij deze! Met bleekselderij kun je mooie bloemen stempelen! Bind de bleekselderij met elastiekjes bij elkaar en doop in rode verf. Stempel op een a4-tje of een kaart, en gebruik een dikke kwast voor de groene verf. Heel gemakkelijk en effectief!

Ambachten voor Moederdag bloemen

2. Knutselen voor Moederdag: wenskaarten maken

Wenskaarten mogen natuurlijk niet ontbreken tussen de moederdag-knutsels! En het is ook nog eens goed voor de fijne motoriek van kleuters. Je vouwt een stuk gekleurd papier dubbel. Vraag je (oppas)kind om een aantal cirkels van diverse maten uit gekleurd papier te knippen. Ze kunnen ook op wit papier cirkels inkleuren of verven. Eventueel kun je omtrekken maken van glazen in verschillende groottes om mooie cirkels te krijgen.

Plak vervolgens de kleine cirkels op de grote, zoals bloemplaatjes. Plak op de bovenste cirkel een kleine knoop als het hart van de bloem en laat het kind de stengel met blaadjes tekenen.  

Ambachten voor Moederdagkaarten

3. Tulpbestek maken

Nog een manier om bloemen te geven: maak van je plastic vorken leuke tulpen! Schilder het bovenste deel van de vork in een vrolijke kleur, acrylverf is hiervoor heel geschikt. De steel wordt groen. Voor de finishing touch kun je een paar blaadjes van groen papier door het kind uit laten knippen om op de steel te plakken. Tenslotte kun je de bloemen samenbinden met een mooi lint, zo krijgt ze een mooie bos tulpen.

Ambachten voor Moederdag tulpen

Knutselen voor Moederdag met harten 

Als er iets is wat niet ontbreken in een blog over knutselen voor moeders zijn dat natuurlijk harten. Wie smelt er nou niet als ze een lief hartje krijgen van hun kind? Deze knutsels zijn gemakkelijk, maar kinderen hebben er wel een beetje hulp bij nodig. 

4. Het hart met handafdruk

Niks leukers dan die kleine schattige handjes van je kinderen, voordat ze in grote handen veranderen. Een van de favoriete knutsels van veel moeders zijn afdrukken van handen en voeten. Maak een voorraadje zoutdeeg: 

  • 500 gram witte bloem
  • 250 gram zout
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel olie

Kneed het deeg goed en maak het plat, snijd het in een hart dat groot genoeg is om de handen in te zetten. Vervolgens kan het kind zijn handafdrukken (of bij baby’s de voetafdrukken) erin drukken. Vergeet niet het gat voor het lint! Vervolgens kun je het hart laten drogen in de oven op zo’n 100 graden. Afhankelijk van de dikte duurt dit wel even. Als je meer geduld hebt kan het ook op de verwarming. Als het deeg droog is, kunnen de kinderen het hart ook nog verven. 

Ambachten voor moederdag sporen

5. Slinger van harten voor moederdag

Een heel eenvoudige maar mooie knutsel voor moederdag is een slinger van harten om het huis mee te versieren. Je hebt alleen karton in twee verschillende kleuren nodig en een lang stuk touw. Ideaal om je moeder mee te verwelkomen op Moederdag!

Ambachten voor Moederdag harten

6. De hartjes-boekenlegger

Ook eenvoudig maar een blijvend cadeautje, want veel moeders vinden het heerlijk om wat tijd voor zichzelf te reserveren met een fijn boek. Verf een ijsstokje in een leuke kleur. Op karton tekent het kind een klein hartje en knipt dit uit. Plak het hart op het einde van het ijsstokje en je hebt een nuttige boekenlegger. Als het kind al een beetje kan schrijven, kan hij zijn of haar naam op het stokje schrijven. 

Een enthousiast kind kan natuurlijk meerdere stokjes maken en er een mooie waaier van maken, zoals hieronder is afgebeeld. Plak de uiteindes van de stokjes op elkaar en je hebt een mooie gekleurde waaier van hartjes!Knutselen voor Moederdag-fan

Knutselen voor moederdag voor oudere kinderen

Er is niets beter dan het geven van handwerk voor Moederdag dat nuttig is. Waarom? Als het kind een handwerk maakt dat zijn moeder elke dag opneemt, is het iets dat ze zich vaak kan herinneren. Een praktisch object, zoals dit dat we nu verzamelen, betekent grotere moeilijkheden. Daarom hebben we deze ambachten geclassificeerd voor kinderen die al op de basisschool zijn begonnen. 

7. De vaas met foto’s

Wil je iets origineels laten maken voor Moederdag? Laat haar haar “kleine bloemen” zien! Pak wat bloempotjes en plant ruim van tevoren alvast wat kruiden of bloemzaadjes. Zo kunnen de plantjes alvast groeien (en ook leuk om te zien voor de kinderen hoe het groeit). Laat de kinderen vervolgens bloemen uitknippen en foto’s van hun en hun broertjes en/of zusjes erop plakken. Plak de bloemen op ijsstokjes en steek ze in de aarde. Mooi toch?

Moederdag bloempot maken

8. Het fotolijstje met knopen

Dit is een van de gemakkelijkste en mooiste knutsels voor Moederdag. Koop een eenvoudige fotolijst voor het kind, gewoon hout werkt het beste. Laat de kinderen vervolgens knopen lijmen op het houten lijstje in verschillende kleuren en motieven. Om het helemaal af te maken voeg je er alvast wat kinderfoto’s in. Wedden dat ze hier heel blij van wordt? 

Fotolijstje maken van knopen

9. De gepersonaliseerde vaas

Weet je al dat moeder op moederdag bloemen krijgt (misschien van papa)? Maak dan geen bloemen, maar een gepersonaliseerde vaas! Je hebt alleen een groot glas of een grote glazen vaas nodig, een foto van het kind met zijn of haar moeder en de materialen om het te versieren. Je kunt het beste lijm gebruiken dat geschikt is voor glas, en de vaas kan worden versierd met doorzichtig papier, glasverf, stickers of glitterverf.

Is moeder niet zo van de bloemen? Dan kun je ook een leuk theelichtje maken met blaadjes.

Vaas maken voor Moeder

10. De kartonnen ketting

Wat als we mama iets geven wat ze kan dragen? Maak dan een leuke ketting van karton! Het enige dat je nodig heb zijn gekleurde stukken karton, splitpennen, een schaar en lijm. Knip de cirkels uiten maak kleine gaatjes aan weerskanten van de cirkels. Knutselen voor Moederdag ketting

Zoals je kunt zien is de ketting niet vastgemaakt met een touw, maar met de splitpennen. Op onderstaande afbeelding kun je zien hoe de cirkels aan elkaar worden vastgemaakt. 

Knutselen voor Moederdag ketting 2

Een andere manier om een ketting te maken is met touw en penne-pasta. Je kind kan de penne eerst schilderen en vervolgens aan het touw rijgen. Ook leuk is om de penne af te wisselen met kralen of knopen. 

Wat heb jij gemaakt voor moederdag, of als moeder, wat heb je gekregen?