Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

De kennismaking met een nieuwe oppas is een soort sollicitatiegesprek: goed om het even voor te bereiden dus. In dit artikel 5 vragen die je niet moet vergeten tijdens het eerste gesprek, zodat je een duidelijk beeld krijgt van je oppas. Ze helpen je om de oppas te vinden die het beste bij jou en je kinderen past. 

 

Dat je vraagt naar bekende gegevens, zoals leeftijd en of ze al ervaring heeft, is logisch. Maar je wil ook iets meer weten dan de meest voor de hand liggende vragen. Je wilt weten wat voor vlees je echt in de kuip hebt en of ze bij je past. Of jullie over belangrijke zaken op één lijn liggen.

1. Wat vinden kinderen het allerleukst aan jou?

Het is een leuke, maar ook een serieuze vraag. Een goede oppas is creatief, vrolijk, energiek en bedenkt leuke dingen om te doen met kinderen. Als het goed is heeft je oppas het gesprek ook voorbereid, en komt er moeiteloos een lijstje met leuke activiteiten voor kinderen. Je komt ook meteen wat te weten over haar persoonlijkheid.

Let ook op het enthousiasme van de oppas: een echt goede oppas gaat stralen wanneer het gaat over kinderen.

Jij kent je kinderen het allerbest. Sluit haar verhaal aan bij de interesses van je kleintjes? Dan is jouw ideale oppas misschien wel binnen handbereik.

1. Hoe denk je over straf geven?

Hoewel vreemde ogen dwingen, zullen je kinderen na verloop van tijd de grenzen op gaan zoeken van de oppas. Zodra de oppas vertrouwd voelt, zullen ze die veilige omgeving gaan benutten. Het is daarom erg belangrijk dat de ouders en oppas in grote lijnen hetzelfde denken over straf en discipline. Hoe consequent is je nieuwe oppas? Wat voor maatregelen neemt ze als een kind écht niet luistert? 

Het kan best lastig zijn om je oppas aan te spreken wanneer je vindt dat hij of zij te streng is of juist te gemakkelijk, dus bespreek dit van te voren goed. Zo kun je een oppas te kiezen die goed bij jouw manier van opvoeden past.

2. Wat zou je doen als een kind blijft huilen?

Een kind dat blijft huilen kan enorm op je zenuwen werken. Dat weten we als ouders als geen ander. Maar we weten ook hoe we er mee om moeten gaan. Veel moeders herkennen de huiltjes van hun kinderen ook direct. Of het kind honger heeft, pijn, aandacht wil of alleen wat loopt te jengelen.

Voor een minder ervaren oppas kan zo’n situatie behoorlijk lastig zijn. Zij weten misschien niet meteen wat er aan de hand is en moeten gaan zoeken naar een oorzaak. Zeker bij baby’s is het moeilijk om soms een reden te vinden. Als dat niet lukt en de baby blijft huilen, is dat misschien frustrerend of voelt de babysitter een lichte wanhoop. Laat je nieuwe oppas haar verhaal doen en vertel dan hoe je het zelf op lost. Misschien is het ook goed om daarbij te vertellen over het Shaken Baby Syndroom: hoe gefrustreerd je ook bent, schud een baby nooit door elkaar.

Het is een zware vraag voor een sollicitatiegesprek, maar je kan het toch beter bespreekbaar maken. Want misschien weet je nieuwe oppas er niet vanaf en kun je haar nog tips en trucs geven wat wel werkt.

4. Tot hoe laat kan je maximaal blijven?

Als je een oppas voor ’s avonds zoekt is dit een belangrijke vraag. Het is behoorlijk vervelend wanneer je een op een gezellig feestje bent en weg moet, omdat de oppas al vroeg naar huis moet. Het is heel normaal voor een oppas om een eindtijd te hebben, vooral wanneer ze nog op de middelbare school zit. Maar als je dit van tevoren weet kan je er rekening mee houden, al tijdens de keuze van een oppas. Want ook al klikt het nog zo goed, als jouw verwachting van de tijd niet overeenkomt met die van de oppas, hebben jullie er allebei niets aan.

Ook wanneer je oppas overdag komt is het handig om te weten of ze een harde eindtijd hebt. Stel dat je wat moet overwerken of je staat helemaal vast in het verkeer, is het prettig om te weten dat je oppas niet in de stress zit. 

5. Heb je referenties?

Heel belangrijk bij het kiezen van een oppas: referenties. Eerder vond je een buurmeisje dat wel wilde komen oppassen. Over haar had je al veel goeds gehoord. Maar tegenwoordig kun je steeds beter een oppas vinden via een site zoals Sitly. Dan is het belangrijk om referenties te vragen. Eigenlijk is het bijna hetzelfde als het vragen van de ervaring van iemand anders in de straat, over hoe het oppassende buurmeisje hun beviel of hoe ze met de kinderen om ging. Alleen nu bel je mensen die je niet kent.

Vraag het liefst meer dan één referentie, en bel ze ook daadwerkelijk na. Zo krijg je een beeld van je oppas, en wordt hopelijk het gevoel dat je bij je kandidaat-oppas hebt bevestigd.

Wil je nog meer vragen stellen? Kijk dan eens in het uitgebreide artikel “Wat vraag je aan een oppas tijdens de kennismaking?”

Welke vragen stelden jullie bij de kennismaking met je nieuwe oppas?