pompoen versieren peuterDe winkels liggen vol met pompoenen, leuk om te versieren op een regenachtige herfstmiddag. En wist je dat er in Nederland ook pompoenboerderijen zijn? In dit artikel zetten we 5 pompoen-activiteiten op een rijtje, voor verschillende leeftijden. 

pompoenen groeien veld

Naar de pompoenboerderij

Van een pompoen kan je heel vaak plezier hebben, het begint al bij het kopen van de pompoen. Dat kan je bij de supermarkt doen, maar wist je dat er in Nederland ook pompoenboerderijen zijn? Veel van deze boerderijen organiseren in de herfst activiteiten voor kinderen, vooral rond Halloween. Zo’n tripje naar de boerderij is bovendien leerzaam: zo kunnen je kinderen zelf zien hoe een pompoenplant eruit ziet en hoe pompoenen groeien. Meestal kun je er ook wel een kopen om zelf te versieren.

pompoen vingerverven peuter

Pompoen vingerverven of beplakken

Op het blog Young House Love laten Sherry en John zien hoe ze elk jaar met hun dochter een pompoen versieren. Toen het meisje een peuter was hadden ze de pompoen beplakt met tape, en hun dochter er overheen laten vingerverven. Het jaar daarna lieten ze haar de pompoen versieren met cirkels van vloeipapier en lijm, ook heel simpel maar voor een kleuter nog best ingewikkeld.

pompoen versieren peuter

Zonder snijden pompoenen versieren

En als het écht heel hard regent en je hebt geen knutselspullen in huis: met simpele punaises kan je ook de mooiste pompoenen maken. Als je van witte punaises het plastic deel eraf haalt hou je koperkleurige punaises over, mooi bij het oranje van de pompoen. Of doorzoek je bureaula eens en kijk of je gekleurde punaises kan vinden, extra leuk in combinatie met een witte pompoen. De pompoen op de foto hieronder is van A subtle revelry.

witte pompoen punaises

Pompoen boren

Met grotere kinderen kan je een pompoen klassiek uitsnijden, maar veel stoerder (en sneller!) is het om een pompoen met een boor te versieren. In dit filmpje van Make me blush zie je hoe je een pompoen met een boor kan uithollen en versieren. 

pompoen slijm

Pompoenslijm

Oké, deze tip is een beetje onsmakelijk, maar denk eens terug aan je eigen kindertijd. Wat was er leuker en spannender dan speelslijm? Niemand weet waarom, maar slijm heeft op kinderen een geweldige aantrekkingskracht. Je kan zelf makkelijk speelslijm maken met maïzena, gebruik één deel water en twee delen maizena. Op Creatips.nl vind je verschillende manieren en ideeën om zelf slijm te maken. Voor pompoenslijm meng je de pompoenpitten door het slijm. Vul een uitgeholde pompoen met het slijm, en voila, een super vies spelletje waar je (oppas)kinderen uren zoet mee zijn.

Welke leuke dingen maken jullie  met pompoenen? Post een foto in de reactie!