Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Wil je je kerstboom nog mooier maken en lekker aan de slag met je kinderen? Dat kan! In dit artikel vind je verschillende ideeën om kerstversiering te maken met kinderen. Voor als het buiten regent, en je boom is nog wat kaal. Of gewoon omdat zelf kerstversiering maken voor in de boom hartstikke leuk is en je zo je kerstboom persoonlijk maakt. Alle ideeën zijn simpel te knutselen en je hebt er geen bijzondere spullen voor nodig.

kerstkransjes koekjes

1. Snel en gemakkelijk kerstkransjes bakken voor de boom

Kerstversiering maken met kinderen is natuurlijk extra leuk als de versiering eetbaar is! Een kerstboom met koekjes is lekker vrolijk en simpel, en koekjes bakken is altijd leuk om te doen. Je kan bijvoorbeeld kerstkransjes of – sterren bakken en met een lintje in de boom hangen, maar realistisch gezien: de kans dat er tegen kerst nog kransjes in de boom hangen is klein. Als de kinderen de koekjes niet opeten doe je het waarschijnlijk zelf als ze in bed liggen. Ze zijn gewoon te lekker! Of je bakt elke week nieuwe koekjes, ook leuk. Kerstkoekjes bakken is helemaal niet moeilijk en het deeg hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. 

Wat heb je nodig voor ongeveer 20 koekjes?

 • 50 gram suiker
 • 100 gram boter
 • 150 gram bloem
 • Snufje zout
 • Uitsteekvormpjes
 • Deegroller

Hoe maak je het?

Laat de boter op kamertemperatuur komen en verwarm de oven op 180 graden. Dan doe je alle ingredienten in een kom en kneden maar. Het deeg is klaar wanneer alles goed gemengd is, er geen stukjes meer zijn en het één geheel is geworden. 

Voor de variatie kun je het deeg in verschillende delen opdelen, en nog wat smaken als kaneel of stukjes chocolade toevoegen. Zo heb je straks allemaal verschillende koekjes. 

Rol het deeg uit met een deegroller tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Met de uitsteekvormpjes maak je koekjes, die je vervolgens op een bakplaat met bakpapier legt. De koekjes hebben 10-15 minuten nodig om gaar te worden. Daarna kun je ze nog verder versieren met bijvoorbeeld amandelschaafsel zoals hierboven, of eetbare glitters. Even laten afkoelen, lintje erdoorheen en je kunt ze ophangen in de kerstboom. Of meteen opeten natuurlijk.

zoutdeeg koekjes

2. Kerstkoekjes van zoutdeeg maken en versieren

Als je geen zin hebt om koekjes te blijven bakken voor in de boom, kan je ze ook van zoutdeeg maken. Dit deeg is niet eetbaar, en blijft mooi zodat je de koekjes elk jaar weer kan gebruiken. Het is super makkelijk te maken, je hebt alleen maar meel, zout en water nodig.

Wat heb je nodig voor het maken van zoutdeeg?

 • 500 gram bloem
 • 200 ml (lauw) water
 • 250 gram zout

Hoe maak je het? 

Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Daar giet je het water in, en in het kuiltje los je het zout op. Kneed de bloem er beetje bij beetje bij en blijf kneden tot het deeg niet meer aan je handen plakt. 

Vervolgens kun je ook dit deeg uitrollen en met uitsteekvormpjes leuke kerstfiguurtjes maken. Je kunt de figuurtjes versieren met glitters en verf voordat je ze afbakt. Steek op het laatst een gaatje uit waar later het lintje doorheen kan (je kunt hiervoor het beste een rietje gebruiken). Leg de figuurtjes als ze klaar zijn op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze op 125 graden in 60-90 minuten af. Heb je geen oven? Je kunt ze ook op een droge plek in huis leggen, maar dan duurt het wel een paar dagen voordat de figuurtjes goed zijn uitgehard. 

kerstversiering mutsjes

3. Kerstversiering maken met kinderen: Kerstmutsjes pompons

Niet moeilijk om te maken, en het staat heel vrolijk: pompoms in de kerstboom. Je kan gewoon ronde pompons maken, maar deze kerstmutsjes zijn nog leuker, en makkelijker te maken dan het lijkt. Bovenstaande mutsjes zijn geen echte kerstmutsen, maar als je er iets meer werk in stopt en witte wol op sommige plekken rood stift of verft, heb je ook nog eens heuse kerstmutsjes gemaakt voor je boom.

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • Wol
 • Lege wcrol

Hoe maak je het?

Knip de wcrol in 5 gelijke delen (of ongeveer 2 centimeter). Knip de wol in strengen van ongeveer 30 centimeter. Pak één streng per keer en lus die om het stukje wcrol heen. Herhaal dit totdat de hele wcrol bedekt is in lussen. Vervolgens haal je de slierten door de wc rol heen, en je hebt de rand van de muts al af. Als je dan de muts afbindt met een touwtje (zorg dat de lus hiervan groot genoeg is om hem ook mee in de boom te hangen), en knip de strengen daarboven af. Je kunt zelf bepalen hoe groot je bol op de muts wordt. Als je meer voorbeelden en de volledige beschrijving wil zien, kijk dan even op de blog van Goodknits.com.

kerstversiering met kinderen maken, kerstknutsels pijpenragers

4. Kerstknutsels van pijpenragers

Deze kerstknutsels zijn uiterst geschikt voor peuters en kleuters. Met verschillende soorten en kleuren pijpenragers/chenille maak je de leukste kerstknutsels voor de kerstboom. 

Wat heb je nodig?

 • Pijpenragers in allerlei kleuren (maar liefst natuurlijk ook veel rood, wit en groen)
 • Touwtjes of lintjes om ze op te hangen
 • Kralen, knopen of andere dingen om mee te versieren

Hoe maak je het?

Het ligt er een beetje aan wat je wil. Voor de kleinste kinderen is het kerstknutselen niet zo moeilijk. Samen kun je een candy cane maken of een kerstboom, zoals hierboven. Voor grotere kinderen kun je het wat ingewikkelder maken. Hieronder zie je hoe je een simpel kerstboompje kunt maken, maar wanneer je meerdere pijpenragers om elkaar heen draait krijgt je boom meer massa. Deze kunnen ook heel leuk versierd worden als kerstboompjes.  

 

En wat dacht je van een schattig kerstengeltje? Is ook niet heel moeilijk, zolang je de afmetingen maar in de gaten houdt. Met een kraal en een knoop krijgt je kerstengeltje van chenille ook nog een hoofd en een aureool, en is ze klaar voor je kerstboom!

 

kerststerren met wol

5. Kerstversiering voor peuters: Kerststerren van wol knutselen

Met peuters kan je mooie kerststerren maken voor in de boom. Je knipt van karton de sterren uit, en laat de kinderen er wol omheen wikkelen. Als je één of twee kleuren wol kiest die bij de stijl van je boom passen heb je een prima kerstversiering.

Wat heb je nodig?

 • Stevig karton om de sterren op te tekenen
 • Schaar
 • Wol in diverse kleuren 
 • Plakband

Hoe maak je het?

Teken de sterren op het karton en knip ze uit. Plak een stukje wol op één van de punten in een haakje met tape. Laat je peuter de kerstversiering daarna maken: geef ze de wol en laat ze die om de ster heen wikkelen. Je kunt wat karton overlaten of de hele ster laten inwikkelen, het is allebei leuk. Mocht de wol van de punten van de ster afglijden, kun je met een schaar een kleine inkeping maken in de punt om de draad te ondersteunen. Heb je genoeg sterren? Je kunt natuurlijk ook kerstboompjes of andere figuren maken om met wol in te pakken. 

Wil je toch liever meer kerstballen? Kijk dan hoe je kerstballen van piepschuim en andere ballen maakt voor in de boom!

Welke zelfgemaakte kerstversiering hangt er in jullie boom?