De eerste dag als oppas in een nieuw oppasgezin kan best wel spannend zijn. Zeker als het een van je eerste oppasadressen is. Om goed te beginnen moet je jezelf eerst goed voorbereiden, een band met je oppaskind opbouwen en het vertrouwen krijgen van de ouders. In dit artikel vind je onze tips om een goede start te maken.

Jezelf voorbereiden op je eerste dag als oppas is belangrijk. Niet alleen je oppaskind, maar ook jij krijgt met een nieuwe situatie te maken. Daar moet je mee om kunnen gaan: je krijgt de verantwoordelijkheid voor het kind dat je nog niet zo goed kent, je moet een relatie met zowel hem als de ouders opbouwen, vertrouwd raken met het huis en de huisregels en je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken.   

Laat je oppaskind geleidelijk aan je wennen

Bouw geleidelijk op naar je eerste oppasdag. Zorg ervoor dat de eerste dag niet echt de allereerste is. Of, simpeler gezegd, zorg ervoor dat je eerder al wat tijd met je nieuwe oppaskind doorbrengt. Sommige kinderen moeten namelijk heel erg wennen aan nieuwe gezichten.

Zeker voor jonge kinderen is een geleidelijke introductie heel prettig. Bij oudere kinderen (al vanaf 5 of 6) denken veel ouders dat dit niet meer nodig is, maar ook zij vinden het fijn om aan een nieuw persoon te wennen in het bijzijn van hun ouders. Vaak komt het voor dat je je nieuwe oppaskind maar één keer ontmoet, tijdens je kennismakingsgesprek, en daarna ga je meteen aan de slag. Maar je kunt wel vragen aan de ouders of je alvast wat tijd door kunt brengen met het kind, vóór de eerste dag. Zo kunnen jullie rustig aan elkaar wennen.

Het hoeft niet lang te zijn: een uurtje is vaak al genoeg om een eerste indruk te krijgen van een kind en zijn routines en vaardigheden. Ga een uurtje samen spelen, naar de speeltuin of ga een keertje mee om hem of haar van school af te halen. Probeer je te verplaatsen in de wereld van je oppaskind. Wat vindt hij/zij leuk om te doen? 

Goede voorbereiding is het halve werk

Wees goed voorbereid. Naast dat je al misschien een keertje extra met je nieuwe oppaskindje hebt gespeeld, is het goed om extra informatie te hebben over hem of haar. Weet je wat zijn of haar karakter, routine en interesses zijn? De ouders van je oppaskindje willen je vast wel informeren. Wat is het favoriete speelgoed van hun kind? Is hij of zij verlegen of juist heel open? Heeft je oppaskind een voorkeur voor bepaalde spellen? Maar ook, waar zijn ze bang voor? Hoe meer je weet, hoe meer je jezelf kan voorbereiden op de eerste dag. 

Zeker als je oppast op jongere kinderen, kunnen ze vaak niet vertellen wat er aan de hand is. Juist bij dat soort kinderen is het goed om de informatie al van tevoren te weten. Heeft het kind bepaalde woordjes die iets belangrijks betekenen? Een favoriete knuffel waar ze mee slapen? Zijn ze al zindelijk of zijn de ouders daarmee bezig? Wat moet je zeker weten over de dutjes of eetgewoontes? Wil je helemaal goed beslagen ten ijs komen, vraag dan of de ouders de oppas checklist willen invullen.

Raak vertrouwd met het huis en de spullen

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je een band opbouwt met je oppaskind. Maar het is ook van belang dat je weet hoe een buggy of kinderwagen werkt. Of, wanneer je de kinderen ophaalt van school, wat de kortste route is. Niet alleen fijn voor jezelf, maar zo laat je ook zien aan je oppaskindje dat je alles onder controle hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kinderwagen of kinderzitje in de auto: soms zijn ze best ingewikkeld. Vraag de ouders of ze het even voordoen en probeer het zelf uit, voordat ze weggaan. Rijd je met de auto van het gezin? Maak dan even een proefritje in de buurt.
  • het huis van je oppaskind: waar liggen de belangrijkste spullen voor de kinderen? Maar ook handig: waar is de meterkast in het geval dat er een stop uitspringt? Waar ligt de eerstehulp-kit?
  • gevaarlijke ruimtes: waar zijn die? Is er een schuurtje met gevaarlijke spullen, een balkon of misschien zelfs een zwembad? De veiligheid van kinderen thuis is natuurlijk je prioriteit.
  • huisdieren: mag de hond wel of niet op de bank? Kan je de kat aaien of moet je hem maar beter met rust laten? Hoe gaan ze om met de kinderen; wat mogen zij wel en niet met de dieren?
  • routes: controleer eerst de beste route naar school – of muziekles, of sportveld – en het huis om te weten hoe lang je er over doet en waar je kunt parkeren.

Eerste dag als oppas: kom op tijd

Zorg ervoor dat je de eerste oppasdag ruim op tijd aanwezig bent. Dat is niet alleen prettig voor je oppaskind – zo hoeven de ouders niet direct het huis uit te rennen – maar je kan ook nog even de belangrijke dingen doornemen. 

Heb je de schema’s voor de kinderen en begrijp je ze? Weet je waar alles staat? Ken je de belangrijkste huisregels? Kunnen de ouders je het wachtwoord voor de wifi geven, en heb je een instructie voor de tv? Vraag of ze de checklist willen invullen en het allemaal op papier willen zetten. Het is fijn om te weten dat een van de kinderen altijd met een lampje aan slaapt omdat het bang is in het donker. Of wat ze wel en absoluut niet lusten (of waar ze zelfs allergisch voor zijn). Het helpt je om op te starten. Na een aantal keer oppassen hebben jij en je oppaskindje ook je eigen gewoontes en routines gevonden, maar in het begin is het fijn dat je dezelfde routines aanhoudt.

Als de ouders weggaan, geef ze de tijd om afscheid te nemen zonder tussenbeide te komen. Als ze er moeite mee hebben of zelfs huilen, probeer ze dan af te leiden met iets wat ze leuk vinden. Of neem een oppastas mee die ze kunnen uitpakken. Vaak duurt het niet heel lang en zijn ze gemakkelijk te overtuigen met wat speelgoed of een spelletje.

eerste dag als oppas

Hoe breek je het ijs op de eerste dag als oppas?

Zoals gezegd kan een oppas tas al veel doen, zeker wanneer je van de ouders al gehoord hebt waar de interesses van je nieuwe oppaskindje liggen. Of neem een kleine verrassing mee op de eerste oppasdag; het is een gemakkelijke manier om het ijs te breken. Elk kind is anders. Voor het ene kind hoef je bijna geen moeite te doen; die laat uit zichzelf zijn kamer wel zien. Het andere kind is heel verlegen en heeft tijd nodig om te ontdooien.  Laat je daarin leiden door het kind, geef hem of haar de tijd en ruimte om aan je te wennen. 

Hoe begin je de eerste dag oppassen?

Hoe begin je dan? Heel simpel: vraag je oppaskind of hij of zij het favoriete speelgoed wil laten zien. Pak niet uit jezelf speelgoed, het kan zomaar zijn dat ze dat helemaal niet leuk vinden. Praat erover: wat is het favoriete speelgoed? Van wie heb je het gekregen? Maar betrek ook de omgeving erbij. Zie je foto’s? Vraag dan wie er op de foto’s staan. Je krijgt zelf meteen informatie over de kinderen, ouders, eventuele huisdieren en spelletjes die je nieuwe oppaskindje leuk vindt. Kinderen praten graag, maar moeten soms alleen even wennen.

Wil je oppaskind met je spelen, of niet?

Daar kom je snel genoeg achter. Ga op de grond zitten en vraag je oppaskindje wat hij of zij wil gaan doen. Een spelletje, of spelen met het speelgoed? Ga er gewoon lekker in mee. Misschien kunnen ze niet kiezen? Het is ook altijd leuk om zelf wat spelletjes mee te nemen in je oppastas. Als je de inhoud een beetje afstemt op de leeftijd van je oppaskind, kom je een heel eind. Of stel zelf een spelletje voor (kijk voor inspiratie naar onze blog 101 spelletjes voor kinderen, in en rond het huis)

Maar wat als je oppaskind helemaal niks wil? Misschien heeft het nog wat tijd nodig. Je kunt altijd een voorleesboek pakken en erdoor heen bladeren. Lees wat stukjes voor. Kinderen zijn nieuwsgierig en zullen dolgraag de plaatjes willen bekijken. Pas je op jongere kinderen? Misschien kun je een sokpop maken die je elke keer mee neemt. Kleintjes vinden dat vaak heel leuk. En wie weet, misschien ben je nog steeds wel aan het spelen als de ouders terugkomen. Stop dan niet gelijk, maar neem de tijd om het verhaaltje af te ronden. Je kunt de ouders zelfs betrekken in het verhaal. 

Laat niet over je heen lopen

De eerste dag als oppas is er niet alleen om kennis te maken met je oppaskind: het is ook de dag dat je moet laten zien dat je niet over je heen laat lopen. Kinderen proberen uit en zoeken grenzen op. Misschien merk je dat nog niet op je eerste dag want vreemde ogen dwingen, maar ze zullen je al snel gaan testen. “Van mama mag ik de hele middag tv kijken,” kun je bijvoorbeeld horen. De kans is klein dat dat daadwerkelijk ook zo is, maar als je het van tevoren niet met de ouders hebt besproken, is het een lastige situatie.

Probeer een diplomatiek antwoord te geven zonder je oppaskind meteen uit te maken voor leugenaar. “Natuurlijk kan mama dat hebben gezegd, maar ik heb har beloofd dat we samen zouden spelen en dat ik je zou helpen met huiswerk.” En blijf bij je beslissing. Wanneer je toegeeft, weet je oppaskind dat hij/zij het de volgende keer weer kan proberen. Als de ouders terug zijn, kun je het navragen. 

Bouw een vertrouwensband op met de ouders

Niet alleen met je oppaskind moet je een band opbouwen, ook met de ouders doe je dat vanaf dag één. Laat de ouders zien dat ze je kunnen vertrouwen en dat je verantwoordelijk met hun kind op gaan:

  • neem je oppaskind nooit zomaar ergens mee naar toe zonder toestemming van de ouders. Als je ineens naar het park wil omdat hij zijn energie kwijt wil, vraag dan eerst aan de ouders of dat oké is.
  • spreek niet af met andere mensen als je aan het oppassen bent, thuis of buiten. Als je aan het werk bent moet al je aandacht naar je oppaskindje gaan. Ook als je samen naar buiten gaat is het geen goed idee om een vriend uit te nodigen.
  • let op je woorden. Kinderen zijn net kleine papegaaien en herhalen alles wat je zegt. Dus niet vloeken en wees een voorbeeld voor je oppaskind.
  • plaats geen foto’s van je oppaskind op social media. Foto’s die je er upload gaan nooit meer helemaal weg en ook je oppaskind heeft recht op privacy. 

Praat met de ouders over de eerste dag

Neem zeker de eerste dag als oppas de tijd om alles wat er gebeurd is door te nemen met de ouders. Misschien liep je ergens tegenaan, of heb je vragen over waar dingen in huis liggen. Als je wat moeite had met de kinderen, verdoezel dat niet maar praat erover zonder dat de kinderen aanwezig zijn. Maar vertel ook de leuke dingen, grappige anekdotes, dat vinden ouders heel fijn. Zo maken zij ook deel uit van de dag die ze hebben gemist.

Zelfs als je niet specifiek heb afgesproken dat je extra huishoudelijke taken verricht, zorg er in ieder geval voor dat de ouders niet thuiskomen in een grote chaos: ruim dus de spullen waarmee je samen hebt gespeeld even op. Als je met de kinderen hebt gegeten, zet de vieze vaat dan even in de vaatwasser en in de gootsteen. De ouders zijn je dankbaar en het maakt een goede eerste indruk. 

De eerste dag als oppas kan een uitdaging zijn omdat je met veel nieuwe dingen te maken krijgt, en je zowel de kinderen als ouders nog moet leren kennen. Als je je goed voorbereid en geduldig bent, komt het zeker goed en word je de allerleukste oppas


Wil je snel kijken of er meer gezinnen in je buurt een oppas nodig hebben? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App