Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

In Nederland heeft een werknemer ongeveer 5 weken vakantie om op te nemen. Maar als je kinderen naar school gaan, heb je minimaal 13 weken aan schoolvakantie die je moet opvangen, waarvan zes in de zomervakantie. Dat is voor elke ouder een hoop werk om het in elkaar te puzzelen. Hoe ga je je kinderopvang regelen in de vakantie? Hoe kun je dat nou slim bolwerken, zonder dat je zelf aan het eind van het jaar dagen tekort komt?

Er zijn verschillende manieren waarop je je kinderopvang kan regelen in de vakantieen het hoeft niet zoveel te kosten. Met deze tips komen jij en je kinderen relaxed de (zomer)vakantie door. Combineren van alle tips kan natuurlijk ook. Elke dag opvang is er weer eentje!

1. Laat je vakanties overlappen

Besparen op je kinderopvang in de zomervakantie? Als je een partner hebt en jullie nemen in de zomervakantie allebei een paar weken vrij, plan ze dan niet tegelijkertijd. Laat ze in plaats daarvan een of twee weken overlappen, in de periode dat jullie echt samen weggaan. Zo heb je de eerste week vakantie zonder je partner, dan twee weken samen, en dan heeft je partner nog een week vrij met alleen de kinderen. Dat scheelt je toch alweer een week in de opvang. 

Ga in die week alleen ook vooral leuke dingen doen met je kinderen. Liefst op zo’n manier dat jij ook nog een beetje tot rust komt. Is er een grote speeltuin in de buurt (of een binnenspeeltuin bij slecht weer)? Je kinderen vinden dat vast geweldig.

vakantie oppas, buiten spelen

2. Goedkoop kinderopvang regelen in de vakantie: logeerpartijtjes

Kun je ze een weekje onder de pannen brengen bij opa en oma? De meeste kinderen vinden het fantastisch om bij jouw of je partners ouders te blijven logeren. En omdat bij opa en oma vaak meer mag dan bij jullie thuis is dat extra feest. Plan de dagen vooral doordeweeks!

Misschien kun je met de ouders van je kind’s beste vriendje wat afspreken dat ze daar een nachtje terecht kunnen? Als je ze vroeg brengt en de volgende dag laat kan ophalen, heb je al twee dagen gevuld. Houd er wel rekening mee dat, wanneer je met andere ouders iets regelt, je vaak ook in je eigen vakantie wat terug moet doen. Maar aan de andere kant: de opvang is op deze manier gratis en de kinderen houden elkaar ook wel bezig. 

3. Buitenschoolse vakantie opvang voor je kind

Veel Buitenschoolse Opvang-locaties bieden een zomervakantie rooster. Daar kan je kind, ook als je normaal geen gebruik maakt van de BSO, vaak een paar dagen per week terecht.  Daarnaast zijn er ook heel veel andere kinderen om mee te spelen. Een BSO heeft vaak een speciaal vakantiethema, wat het voor kinderen extra leuk maakt om erheen te gaan.

De meeste BSO’s bieden een totaalpakket voor kinderopvang tijdens schoolvakanties. Dat is vaak voordeliger dan last-minute kinderopvang regelen in de vakantie. Andersom kan het vaak ook: de kinderopvang alleen in vakanties afnemen, wanneer je de periode dat ze naar school gaan al op een andere manier hebt opgelost.

Financieel kan een BSO ook aantrekkelijk zijn. Je betaalt wel per kind, maar je krijgt een deel van de kosten terug via de kinderopvangtoeslag

4. Vakantie oppas voor je kind

Vind je de BSO te lang en/of te druk, of wil je ze er niet de hele week naar toe sturen? Bedenk je dan dat niet alleen jouw kinderen vrij zijn, maar dat ook de middelbare scholen en het hoger onderwijs vakantie hebben. Dat betekent dat er dus heel wat babysitters in de buurt zijn die vast wel wat willen bijverdienen. Misschien heb je een buurmeisje dat kan komen oppassen, of je zoekt een oppas via een oppas community zoals Sitly. Houd er wel rekening mee dat je voor een informele oppas geen kinderopvangtoeslag kunt aanvragen.

Liever iemand die wat ouder is? Kijk eens naar de mogelijkheden om een student in te zetten als oppas. Veel studenten gaan niet 5 dagen per week naar school of niet de hele dag. En als ze een gerelateerde studie volgen zoals Pedagogisch Medewerker of ze studeren aan de Pabo, doen ze tegelijkertijd ook nog extra ervaring op. Waar je wel rekening mee moet houden is dat ze niet altijd hetzelfde rooster (dus vakanties) hebben als de lagere scholen, en dat hun rooster per blok kan wisselen.


Heb je een oppas of gastouder nodig in de vakantie? Registreer gratis en vrijblijvend op Sitly!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


5. Oppas delen

Heb je er al aan gedacht om een oppas te delen met een ander gezin? Misschien zijn er in de buurt wel meer families die moeite hebben om hun vakanties rond te krijgen. Als je oppas ervoor open staat, jullie en het andere gezin op dezelfde dagen oppas nodig hebben en niet te ver uit elkaars buurt wonen, is het een hele goede oplossing. 

Je oppas verdient zo meteen wat meer dan wanneer ze alleen bij jullie oppast en dit maakt het voor haar wellicht ook aantrekkelijker. De gemaakte kosten kunnen jullie uiteindelijk delen. Daardoor wordt het goedkoper dan wanneer je alleen van je oppas gebruik maakt. 

6. Mee-naar-het-werk dag

Misschien niet geschikt voor alle beroepen maar ook leuk voor je kinderen om een keer te zien waar je werkt. Voor hun een spannend dagje uit, en voor jou een werkdag die net even iets anders is dan anders. Je kunt je kind met kleine dingetjes laten helpen, zoals koffie zetten of kasten openmaken, en je kunt hem een rondleiding geven. 

Neem een tablet/Ipad mee voor de tijden dat je echt even wat moet doen of wat speelgoed wat geen geluid maakt (kleurpotloden en ander niet-lawaaierig speelgoed), en probeer wat langer pauze te nemen zodat je met je kind even naar buiten kan. Zo wordt de dag voor jullie allebei heel speciaal en hoef je er geen vrij voor te nemen. Overleg wel even met je leidinggevende en je directe collega’s of zij het goed vinden dat je kind een dagje mee komt.

“Ik vind het echt heel leuk om mijn kind af en toe mee naar mijn werk te nemen. Mijn leidinggevende is daar ook heel relaxed in, dat scheelt ook. En de meeste van mijn collega’s vinden het heel gezellig. Soms speelt een collega even een spelletje met hem. Hartstikke leuk!” 

– Gerlinde
buiten spelen, oppas, kinderen

7. Thuiswerken in de vakantie

Als je kinderen al wat ouder en zelfstandiger zijn, kun je misschien met je werkgever regelen dat je een dag per week thuis werkt. Natuurlijk moeten je werkzaamheden dat toelaten en moet er dan wel gewerkt worden, maar als je kinderen zichzelf een beetje kunnen vermaken, kun jij nog even aan de slag. Zo heb je toch weer een dag per week opgevangen en hoef je er geen vakantiedag voor op te nemen.

Maak goede afspraken met de kinderen wanneer je thuis werkt. Bijvoorbeeld dat je steeds anderhalf uur niet gestoord wil worden (tenzij er iets héél belangrijks aan de hand is natuurlijk) en ga daarna even een kwartiertje bij ze zitten. Eventueel kun je ’s avonds nog een uurtje langer doorwerken als je kinderen op bed liggen. Het allermooiste is wanneer je een aparte ruimte hebt waarvan je de deur dicht kan doen. Zo kun je even ongestoord doorwerken.

8. Gastouder in de vakantie

Sommige gastouders bieden ook vakantieopvang, omdat zij dan zelf een periode hebben dat ze minder kinderen opvangen. Daar kun je ook gebruik van maken. Ook bij de gastouder zijn vaak andere kinderen om mee te spelen, maar het is niet zo grootschalig als een BSO.

Het voordeel van een gastouder is dat je hier ook kinderopvangtoeslag van terug krijgt, mits de gastouder is aangesloten bij een erkend gastouderbureau. Je kunt een gastouder via een oppassite zoeken, maar je kunt ook een gastouderbureau inschakelen. Regel dit wel op tijd, want 

9. Zomer au pair

Kun je zelf helemaal geen vakantie opnemen in de zomervakantie? Misschien is een zomer au pair dan iets voor jullie. Een zomer au pair is hetzelfde als een normale au pair, maar dan voor enkel de zomervakantie. De au pair blijft dan tussen de een tot 3 maanden bij jullie in huis en heeft dezelfde taken als normale au pair: ze zorgt voor de kinderen en helpt bij lichte huishoudelijke taken. 

Een au pair mag 30 uur per week werken, verdeeld over 5 dagen. Ze krijgt 300 tot 340 euro zakgeld per maand, en daarnaast betaal je bemiddelingskosten van het bemiddelingsbureau. Voor deze vorm van opvang krijg je geen toeslagen, maar wel iemand die thuis op je kinderen past. En je kinderen vinden het misschien ook wel superspannend om een andere taal te leren!

Hoe regelen jullie de kinderopvang in je vakantie?