Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Halloween is amper afgelopen of Sint Maarten komt alweer om de hoek kijken: 11 november is al snel! Ga jij nog langs de deuren met je kinderen, en heb je geen zin om lampionnen te kopen? Je kunt al heel snel een makkelijke lampion maken en het kost je bijna niets; het meeste van de materialen heb je gewoon in huis. Bonus: Je kunt meteen recyclen! In deze blog zetten we een aantal tips op een rij. 

Veel van deze lampionnen zijn ook heel leuk om samen met je kind te maken. Het knippen, uitprikken en plakken is goed voor hun creativiteit en motorische vaardigheden; zelfs met peuters maak je snel een leuke lampion. Je kunt het maken van een lampion zo simpel houden of zo moeilijk maken als je zelf wil!

Makkelijke lampion maken van melkpak 

lampion maken van melkpakken

Een makkelijke lampion maken was nog nooit zo… makkelijk! Het enige wat je echt nodig hebt is een melkpak, een touwtje  en een schaar of prikpen. Knip figuurtjes uit het melkpak of maak er een gebouwtje van, waar je de deurtjes uit knipt. Natuurlijk kun je hem mooier maken door te versieren met papier, of met vliegerpapier de binnenkant van het melkpak te bekleden.

Lampion maken van glazen potje

theelichtje herfst lampion

Geïnspireerd op onze tutorial voor het maken van een herfst theelichtje. Maar wikkel hier een ijzerdraadje omheen, maak er een lampje of kaarsje aan vast, en je hebt een prachtige lampion. Let op, het glas kan wat zwaar zijn voor jonge kinderen en als ie valt is de kans groot dat ie echt kapot is.

Simpele lampion maken van plastic bordjes

lampion van plastic bordjes

Heb je nog wat plastic bordjes liggen? Hiervan kun je met wat vliegerpapier heel leuke lantaarntjes van maken! Knip de vormpjes naar keuze uit (maak een gezichtje, of kies wat je leuk vindt), beplak met vliegerpapier en plak de twee bordjes tegen elkaar. Heel gemakkelijk en heel inventief.

Veelzijdige lampion maken van frisdrankflessen 

minion lampion voor sint maarten

paddestoel van frisdrankfles, lampion maken

Nog zo’n leuke en veelzijdige lampion: verwijder het label van de fles en versier! Van frisdrankflessen kun je heel gemakkelijk lampions maken in allerlei kleuren en stijlen. Je kunt met wat extra papier een leuke paddenstoel maken, of een minion, of zelf een simpel spookje waarbij je enkel een gezicht op de fles tekent. Met een beetje witte verf maak je het helemaal af.


Leuke ideeën maar heb je zelf echt geen tijd? Kijk of er een leuke oppas in je buurt met je kindje wil knutselen:


Kleine lampion maken van wc-rolletjes

lampion van wc-rollen

Van wc-rolletjes kun je heel veel leuke diertjes maken, zoals een vleermuis. Het enige wat je nodig hebt is zwart papier en wat gekleurd papier voor een gezichtje. Handig als je net een lampion voor Halloween hebt gemaakt; kun je die gemakkelijk hergebruiken.

Enge lampion maken van blikjes 

Ook deze is gebaseerd op een Halloween-versiering: Schilder een leeg conservenblik wit, geef hem een spookachtig gezicht en bevestig slierten papier of stof aan de onderkant. Snel klaar en heel spookachtig! Zorg er wel voor dat je de opening aan de bovenkant doet bij de lampion-versie, anders kan je lichtje er niet in. Nog leuker: Je kunt met een hamer en een spijker gaatjes slaan als contouren van de ogen en de mond van het spookje. Wordt het lampje extra spookachtig.

Lampion maken van plastic bekertjes

Ook leuk: van plastic bekertjes knutsel je in een handomdraai een leuke lampion. Met wat vloeipapier of vliegerpapier en wat lijm heb je de meest kleurrijke lantaarns zó geknutseld. Je knipt, scheurt of plakt wat stukjes papier en plakt deze op de bekertjes. Natuurlijk kun je ook dit zo gemakkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Ook leuk: deze tutorial combineren met die van de theelichtjes met herfstbladeren: plak geen papier, maar herfstblaadjes!

LET OP: gebruik je een melkpak, glazen potje of een conservenblik? Je kunt daar een waxinelichtje in plaatsen, maar het is altijd veiliger om een goedkoop ledlampje te kopen. Je kunt zelfs je losse fietsverlichting gebruiken en de lampion aan een stevig stokje hangen. Ledlampjes zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Action, BigBazar of soortgelijke winkels.