Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Alle ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen? In dit artikel vind je tips en trucs om het Sinterklaasfeest gezellig en relaxed te houden.

Het zijn echt niet alleen de hooggevoelige kinderen die last kunnen hebben van de stress rond Sinterklaas. Niet elk kind vind deze tijd alleen maar leuk. Het is ook heel spannend en stressvol. En niet alle kinderen kunnen daar goed mee omgaan. Zeker omdat deze periode een aantal weken duurt en steeds langer wordt. De “feestvreugde”  start tegenwoordig al met het Sinterklaasjournaal, waarbij altijd wel iets aan de hand is wat stress kan opleveren. Vertrekt de boot wel op tijd? Is het grote boek kwijt? Waar zijn de cadeautjes gebleven?

Sinterkaas is onvoorspelbaar

En als Sinterklaas er dan eenmaal is, is het eigenlijk heel onvoorspelbaar voor kinderen. Het gebeuren eromheen roept zoveel vragen op die wij als ouders niet meteen concreet beantwoorden. Wanneer mag je nou die schoen zetten? Komt Piet echt door die schoorsteen? Wie bonst daar nou zo hard op het raam? Waar kom je Sinterklaas en de Pieten nou allemaal tegen en móét je ze dan een hand geven? En als je stout bent, neemt Piet je dan écht mee in de zak…? 

Voor ons is het allemaal logisch en wij zien de lol er wel van in, maar kinderen die nog geloven kunnen hier erg gestrest van raken.

Extra prikkels vanwege Sinterklaas breekt kinderen op

Kinderen kunnen bang zijn voor Sinterklaas of Piet, maar ook bijvoorbeeld om geen cadeautjes te krijgen of meegenomen worden naar Spanje. Daarnaast zijn er enorm veel Sinterklaas-prikkels in een korte periode: op het kinderdagverblijf, school, de BSO, buitenschoolse activiteiten, op het werk van papa en mama, overal is Sinterklaas aanwezig. Al is het maar door het afspelen van Sinterklaasliedjes of het kabaal dat de Pieten maken bij het strooien van snoep.

De extra spanning breekt nogal wat kinderen op; vier weken is een lange tijd wanneer je continue herinnerd wordt aan het Sinterklaasfeest. Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan anderen en schieten ervan in de stress. Deze Sinterklaas-stress kan zich op verschillende manieren uiten.

Sinterklaas-stress: hoe merk je dit bij je kind?

Vooral kinderen die gevoeliger zijn is het soms net allemaal wat te veel. Volwassenen snappen dat vaak niet. Voor ons is het een leuk feest. De nadruk ligt op gezelligheid. Maar voor kinderen die nog niet weten hoe de vork in de steel zit is het hartstikke spannend. En kinderen kunnen minder gemakkelijk omgaan met prikkels en dan ontstaan er spanningen. Dit uit zich anders bij elk kind” 

  • Je kind is een stuk drukker dan normaal. Hij kan niet stil zitten, is hyperactief, lijkt niet te luisteren, en kan zich amper concentreren.
  • Je kind slaapt slecht in en wordt vroeg wakker, of wordt ’s nachts vaak wakker, waardoor hij vermoeid en prikkelbaar is.
  • Hij is vaker geïrriteerd of boos, huilt snel of heeft een kort lontje
  • Je kind klaagt over hoofdpijn of buikpijn, en kan soms zelfs overgeven van de spanning
  • Is je kind al zindelijk, kan hij of zij een terugval hebben en meer plasongelukjes krijgen. 

Als je kind heel erg gestrest is, kunnen ze ook sneller ziek worden. Gelukkig is het een tijdelijk verschijnsel en is het na 5 december weer over. Maar de weken duren lang als je hier elke dag mee te maken hebt. 

sinterklaas, cadeautjes

Hoe ga je om met de Sinterklaas-stress?

Je kunt al vroeg beginnen met de voorbereidingen om de stress te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar? Daarnaast zijn er diverse manieren om de stress te verlagen bij je kind wanneer de Sint al in het land is. Hieronder vind je 15 tips.

1. Nee-Nee sticker plakken

Wil je niet dat je de stress al hebt vanaf het moment dat de Sinterklaas-speelgoedboeken komen? Plak dan tijdelijk een Nee-Nee sticker op je brievenbus. De meeste speelgoedboeken komen al in oktober, waardoor de Sinterklaasperiode ineens dan al begint. Maar deze Sinterklaasgidsen kun je ook vaak bij de winkels afhalen. Op dat moment wordt je kind er niet door overvallen en kun je zelf bepalen wanneer je het boek tevoorschijn haalt. De Sinterklaasperiode duurt al lang genoeg, en zo houd je het zelf een beetje in de hand wanneer je ermee begint. 

2. Houdt Sinterklaas voorspelbaar

Kinderen zijn gebaat bij voorspelbaarheid. Ze willen zich graag veilig vinden. Zorg dus dat je kind weet waar hij aan toe is en bereid hem goed voor. Maak bijvoorbeeld een kalender waarop staat wanneer hoe lang het nog duurt tot het echt pakjesavond is, wanneer hij zijn schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, etcetera. Zo komt er meer duidelijkheid in de activiteiten. 

3. Plan niet alles vol met Sinterklaas-activiteiten

Beperk je sinterklaas-activiteiten. Less is more, zeker bij kinderen die strak staan van de spanning. Er wordt al zoveel aan Sinterklaas gedaan op school, de BSO, het kinderdagverblijf en overal waar vaak kinderen komen. Maak een keuze waar je wel en niet naar toe gaat en hoe vaak je pakjesavond wil vieren. Leuk hoor, al die opa’s en oma’s en sinterklaasfeesten op het werk, maar het is soms zo ontzettend veel. Dat betekent dat je soms een keer nee moet zeggen tegen een afspraak. Jammer misschien, maar het is wel beter voor je kind. En geen zorgen, er is nog genoeg Sinterklaas te vieren. 

4. Bereid je kind voor door te praten en lezen over Sinterklaas

Er zijn veel boeken die kinderen kunnen helpen te begrijpen wie Sinterklaas is, wat ze komen doen en dat ze weer weggaan. Vertel hem wat er gaat gebeuren en laat hem ook vertellen. Op die manier kom je erachter hoe Sinterklaas leeft in zijn hoofd en of er angsten zijn die je misschien weg kan nemen. Dit hoef je niet pas te doen als Sinterklaas al in het land is, maar kun je op elk willekeurig moment in het jaar doen. Ook als het hoogzomer is.

5. Laat je kind kiezen wat hij wel of niet wil

Wil je kind bijvoorbeeld graag naar de intocht, ook al is het superspannend? Of kijkt hij toch liever de intocht op tv? Ga uit van je kind. Als hij toch besluit te gaan, bereid hem dan voor met filmpjes en vertel dan dat je op elk moment weer weg kan. En ging het goed? Praat er dan achteraf over en vertel hem hoe goed je dat van hem vond. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het wel of niet een hand geven aan de Sint of Piet, of op schoot zitten. Laat het aan hem over.


Heb je meerdere kinderen, en wil er ééntje niet? Kijk dan eens of je een leuke oppas kan vinden die samen met hem of haar de intocht op TV kan kijken. Kijk welke oppassers er bij jou in de buurt wonen!


6. Relativeer het Sinterklaasjournaal 

6. Het Sinterklaasjournaal vinden wij volwassenen heel leuk voor de kinderen. Maar voor sommige kinderen voegt het alleen maar spanning toe. Er is namelijk altijd elk jaar wel iets mis. En dat kan bij kinderen extra spanning opleveren: Komt Sinterklaas wel op tijd? Zijn de cadeautjes er? Is hij zijn boek kwijt? Het maakt enorme indruk op een kind. Je kunt er dus voor kiezen om het Sinterklaasjournaal niet te kijken. 

Als je er niet onderuit komt omdat het Sinterklaasjournaal ook op school gekeken wordt, kun je het samen met je kind kijken. Zo kun je misschien wat spanning weghalen, door te benadrukken dat het altijd goed komt: “Die Pieten en Sint, die zijn elk jaar wel iets kwijt he? Maar gelukkig komt het elk jaar weer goed, het is nog nooit mis gegaan.”

7. Probeer je kind genoeg te laten slapen

Tijdens het slapen verwerken kinderen wat er die dag gebeurd is en verwerken ze alle prikkels. Houd dus de normale slaaptijden en bedrituelen in stand. Ook dat geeft hem houvast. Doorbreek het ritueel niet te vaak door het schoenzetten; eens per week is meer dan genoeg (of, als je kind daar nog meer stress van ervaart, laat het helemaal weg). Als je kind slecht slaapt van de spanning, praat er dan samen over. Zorg voor duidelijkheid, dat helpt ze vaak het beste. Soms vinden kinderen het prettig om een rustig muziekje te luisteren bij het in slaap vallen.

8. Bouw overdag rustmomenten in voor je kind

Probeer een Sinterklaas-vrije periode in te bouwen door bijvoorbeeld een rustig muziekje (geen Sinterklaas natuurlijk) of filmpje op te zetten. Je kunt ook kijken naar een vorm van kindermeditatie of kinderyoga. Het helpt je kind ontspannen. Ook op YouTube zijn genoeg ontspanningsoefeningen te vinden. 

9. Maak van de Sint geen boeman

Houdt Sinterklaas leuk voor je kind. Vertel dat hij van kinderen houdt, in plaats van de nadruk te leggen op het “stout zijn” aspect. Zeg je kind niet dat Sinterklaas niet komt als ze stout geweest zijn, of dat ze in de zak gestopt worden. Ook “Sinterklaas hoort alles” is niet zo’n goede uitspraak, want kinderen kunnen daar heel nerveus van worden. Zo voed je de Sinterklaas-angst alleen maar. Benadruk dat het vooral een leuk en gezellig feest is. 

10. Maak Sinterklaas niet extra spannend

11. Maak het niet extra spannend voor je kind. Doe geen uitspraken als “Zou Sinterklaas wel weten waar we wonen?” of “Misschien stopt Piet vanavond wel iets in je schoen!” Dat voegt alleen maar extra stress toe. Als je kind het eng vindt dat Piet ’s nachts in het huis komt, kun je er voor kiezen om een lampje aan te laten, de schoen bij de voordeur te zetten (bijvoorbeeld onder de brievenbus, zodat Piet het cadeautje zo naar binnen kan schuiven) of uitleggen dat hij echt alleen maar komt om een cadeautje of snoepje te brengen. 

11. Stel het KDV, school of BSO op de hoogte van de Sinterklaasangst

Is je kind echt heel bang, stel dan ook het kinderdagverblijf, school of BSO op de hoogte. Dan kunnen ze hier rekening mee houden. Zo kan er tijdens het bezoek van Sinterklaas iemand die hij vertrouwd bij hem blijven en de Sint en zijn Pieten instrueren dat ze jouw kind met rust laten. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat er iets minder hard op de deur gebonsd wordt, of iets minder hard wordt gegooid met snoepgoed. 

12. Probeer het suikergoed te verminderen

Probeer de suikerinname te beperken. Sommige kinderen zijn gevoelig voor suiker. Natuurlijk zijn er enorm veel lekkernijen te krijgen rond Sinterklaas en veel kinderen eten in de Sinterklaasperiode meer snoep dan normaal. Je kunt googlen op suikervrij snoepgoed, maar je kunt ook kijken naar hartige Sinterklaas hapjes. Zo beperk je de suikerinname op een leuke manier.

13. Plan je pakjesavond, en beperk het aantal keer vieren

Bedenk wanneer je pakjesavond wil vieren, en hoe vaak je dat gaat doen. Soms is er zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet: thuis, bij opa’s en oma’s, op het werk bij papa en mama… het is allemaal wel heel veel. Elke keer dus opnieuw de spanning van Pakjesavond. Veel kinderen vinden één keer pakjesavond vieren al heel leuk, het hoeft geen vijf maal in één week. Het geeft je kind net wat meer rust. Bovendien: hoe meer ze krijgen, hoe minder ze meer weten waar ze mee moeten spelen, waardoor al het nieuwe speelgoed in de kast blijft liggen. Ook zonde, toch?

14. Neem bewust afscheid van Sinterklaas na 5 december

En onthoud, het gaat allemaal weer over. Na 5 december ebben de angsten weer weg. Je kunt je kind helpen door er extra bij stil te staan dat ze nu echt weer weg zijn en dat het weer een jaar duurt voordat ze terug komen. Als je kind wil, zijn er een aantal uittochten op 6 december zodat ze kunnen zien dat het Sinterklaasfeest echt weer voorbij is. 

15. De waarheid over Sinterklaas duurt het langst

Als niks helpt en je kind blijft bang, overprikkeld, doodmoe of uiterst hyperactief? Bedenk je dan dat je ook altijd de waarheid over Sinterklaas kunt vertellen. Je kunt er ook altijd voor kiezen om gewoon uit te leggen hoe het zit. Dit haalt de grootste spanning ervan af. Bovendien vindt hij het misschien wel leuk om een geheimpje te weten wat alleen volwassenen kennen. Als je kind de waarheid weet, is de kans groot dat hij wel kan genieten van Sinterklaas, het verhaal, de cadeau’s en alles wat eromheen gebeurt. 

Houd je ook niet teveel vast aan de plannen die je zelf hebt gemaakt. December is zo druk en spannend, dat het nooit zo gaat als je zelf had verwacht. Stel je daar flexibel op in; kijk en luister naar je kind. Wil hij niet naar het Sinterklaashuis? Dan maar niet. Er zijn nog genoeg andere momenten.

Probeer ook vooral van deze periode te genieten. Maak plezier met je kind, leg niet constant de nadruk op de Sinterklaas-stress en pak zelf ook je rust. Of pak die rust samen met je kind, dan geef je meteen het goede voorbeeld.