Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Vier op de tien ouders vinden de kinderopvang te duur. Dat blijkt uit het “Kijk op Kinderopvang” onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De opvang is “bijna niet meer te betalen,” volgens de respondenten van het onderzoek. In dit artikel vind je goedkopere alternatieven voor formele kinderopvang die je zelf kunt regelen.

Oppas aan huis

Zeker wanneer je buitenschoolse opvang nodig hebt voor 2 of meerdere kinderen, is een oppas een betaalbaar alternatief. Een oppas is flexibel en je betaalt alleen de uren die je nodig hebt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een BSO, waar je een volledig dagdeel moet betalen.

Wat een oppas kost, ligt aan onder andere de leeftijd, ervaring, op hoeveel kinderen ze past, extra taken (zoals helpen met huiswerk, huishoudelijke klusjes of koken). Door de extra taken gaat haar uurtarief wel omhoog, dus het is van tevoren goed om na te denken wat je precies in een oppas zoekt.

Als je tot drie dagen per week een oppas hebt, kun je haar via de regeling dienstverlening aan huis in dienst nemen. Dat is een soort uitgeklede arbeidsovereenkomst waarbij de rechten en plichten van de persoon vast liggen. Zeker wanneer je een oppas deelt, wordt dat al heel erg betaalbaar.

Gastouder

Goed, gastouder valt wel onder de formele kinderopvang, maar als je kinderen momenteel naar een kinderdagverblijf gaan kan je dat een hoop geld besparen. Een gastouder is namelijk stukken goedkoper dan een kinderdagverblijf, zeker wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Uit het “Kijk op Kinderopvang” onderzoek blijkt ook dat ouders van kinderen die naar een gastouder gaan, vaak positiever tegen de kinderopvang aankijken. 

Het kan soms even zoeken zijn naar een gastouder in de buurt die beschikbaar is voor naschoolse opvang, maar ook voor het vinden van een gastouder kun je terecht bij Sitly. Daarnaast kun je informeren bij gastouderbureau’s in je buurt.

Oppas delen

Wanneer jij en een ander gezin opvang nodig hebben op dezelfde dagen, kun je ook kijken naar het delen van de oppas. Zij vangt dan de kinderen van jou en het andere gezin op. Omdat ze voor meer kinderen zorgt en met meerdere gezinnen tegelijk moet overleggen is het uurtarief hoger, maar wanneer je de kosten evenredig verdeelt ben je vaak toch nog goedkoper uit.

Ken je geen ander gezin dat een oppas wil delen, dan kun je ook op Sitly op zoek naar andere ouders die opvang nodig hebben. Als het tussen jullie klikt, kunnen jullie samen op zoek naar een oppas. 

Het is wel zaak dat de kinderen op dezelfde school zitten, of dat de scholen dicht bij elkaar liggen. De oppas moet immers wel in staat zijn om de kinderen allemaal op te halen. Ook is het belangrijk dat de gezinnen op dezelfde dagen en voor ongeveer dezelfde uren opvang nodig hebben. Wijkt dat wat af, is het belangrijk om daar goede afspraken om te maken.

Combinatie formele – informele opvang

Je kunt er ook voor kiezen om de formele oppas (kinderdagverblijf, BSO, gastouder) te combineren met informele oppas (grootouders, familie, buren, oppas aan huis). Het is even rekenen, maar wanneer je een of twee dagen BSO vervangt door een oppas die je kinderen thuis opvangt, ben je vaak goedkoper uit.

Daarnaast is het voor de kinderen erg prettig om in hun eigen omgeving opgevangen te worden. De hoeveelheid kinderen op een BSO is voor kinderen vaak vermoeiend, en in hun eigen omgeving kunnen ze tot rust komen om de schooldag te verwerken.

“Op een gegeven moment moesten mijn kinderen 4 dagen naar de opvang; de jongste ging naar het kinderdagverblijf en de oudste naar de BSO. Uiteindelijk hebben we besloten om één dag per week een oppas aan te nemen, die eerst de oudste van school ophaalde en daarna de jongste van het kinderdagverblijf. Zo konden ze op woensdagmiddag even bijkomen en donderdag weer uitgerust naar de opvang.” – Linda, moeder van 2

Ouders voor elkaar

Ken je andere ouders die op andere dagen dan jijzelf werken? Dan is de goedkoopste oplossing om voor elkaar op te passen. De dagen dat jij werkt, past de andere ouder op de kinderen en vice versa. Dit werkt goed wanneer je evenveel dagen opvang nodig hebt en is helemaal ideaal wanneer de kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Je moet op je vrije dagen wel voor de andere kinderen willen zorgen, maar het voordeel is dat kinderen elkaar vaak ook bezig weten te houden.

Maak wel goede afspraken over wat er gebeurt wanneer een van de kinderen ziek is of wanneer een van jullie niet kan. Dit soort afspraken kun je vastleggen in een oppas contract tussen de gezinnen. Het is belangrijk om op één lijn te zitten om wrijving te voorkomen.

 


Ben je op zoek naar een oppas of gastouder? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!