Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Een nachtoppas is een relatief nieuw fenomeen. Je huurt een oppas in voor de nachtdienst terwijl je zelf thuis bent en dus zelf even door kan slapen. Of misschien wil je een nachtje logeren en blijft de nachtoppas bij je kinderen. Wat is een nachtoppas (of logeer oppas), en waar moet je op letten? 

Moeders vinden nog steeds dat ze altijd alles zelf moeten kunnen, en het liefst zo perfect mogelijk. Het is nog niet zo gangbaar om de zorg uit handen te geven en het voelt al snel als falen. Maar hulp vragen is niet erg. It takes a village to raise a child, nietwaar? Steeds meer mensen vragen hulp, ook voor de nachten. Want als je uitgerust bent, kun je overdag meer genieten.

Toch is het wel een flinke stap om te zetten. Je moet namelijk de zorg los kunnen laten en overdragen aan iemand die weliswaar gekwalificeerd is, maar je kind niet zo goed kent als jijzelf. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal bureau’s en oppassites waar je gediplomeerde en doorgewinterde nachtoppassers kan inhuren.

Wat is een nachtoppas?

Een nachtoppas of night nanny zorgt in de nachtelijke uurtjes voor je kind. Ze voedt je kind, troost en verschoont het en zorgt dat het weer gaat slapen. Ze verzorgen zowel baby’s als oudere kinderen. Vaak hebben ze een diploma in de pedagogiek, verzorging of geneeskunde en veel hebben ook een kinder-EHBO diploma

Sommigen werken echt alleen de nacht, dus van 10.00 tot 7.00. Je gaat dan, na het uitleggen van de laatste dingen, zelf naar bed (met oordoppen) en de nachtoppas slaapt bij je kindje op de kamer of op de kamer ernaast met de babyfoon. Zij zorgt voor het kind wanneer het ’s nachts wakker wordt. Vooral voor de babyzorg wordt deze oplossing steeds gangbaarder en sommige kraamzorgorganisaties moedigen ouders aan om hier gebruik van te maken.

Andere nachtoppassers werken langer, bijvoorbeeld het hele weekend. Bijvoorbeeld als je een nachtje of weekendje weg bent. Overigens zorgen ze niet alleen voor baby’s, maar ook voor oudere kinderen.

slapende baby, nachtoppas

Waarom een nachtoppas?

Er kunnen veel redenen zijn om een nachtoppas te overwegen. Een baby is hartstikke leuk maar je levert er wel heel veel nachtrust voor in. Als je een huilbaby hebt kan het slaaptekort je opbreken. Of wanneer je alleenstaande ouder bent, ouder van een meerling, of ouder van een zorgenkindje, is een goede nachtrust de manier om alles overdag weer aan te kunnen. Maar ook als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, kan een nachtoppas je helpen om voldoende slaap te pakken zodat je alle ballen overdag in de lucht kan houden. 

Misschien heb je geen familie of vrienden in de buurt die een nachtje kunnen oppassen of waar de kinderen een nacht kunnen logeren wanneer jij een weekend weg bent. Ook dan biedt een nachtoppas (of weekendoppas) uitkomst. 

Wat kost een nachtoppas?

Het uurtarief van een nachtoppas is afhankelijk van diverse factoren, zoals leeftijd, kennis, ervaring, werkzaamheden en de regio waarin je woont. Het gemiddelde uurtarief voor een reguliere oppas is 5,76 euro per  uur, maar omdat het zowel om nachtwerk gaat als iemand met veel ervaring, zal je meer moeten betalen dan dat. Houd er rekening mee dat, zelfs als de baby de hele nacht slaapt en de oppas de mogelijkheid heeft om te studeren of een film te kijken, ze nog steeds verantwoordelijk is voor je kind. Ze blijft alert of je kind iets nodig heeft. 

Sommige professionele nachtoppasdiensten werken met een vast uurtarief vanaf 16 euro per uur. Dit zijn ervaren, hoogopgeleide oppassers met een EHBO diploma, en eventueel een studie volgen in de richting van genees- of verloskunde. Dat is duur, maar dan weet je wel dat je een ervaren kracht hebt. Het gaat immers wel om je kinderen en hun veiligheid.

Je kunt ook kiezen om zelf de touwtjes in handen te nemen en zonder bemiddelingsbureau een nachtoppas te zoeken, dan ben je vaak goedkoper uit. Via een platform als Sitly vind je alle (nacht)oppassers in de buurt. De screening hiervan doe je zelf. Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt in een nachtoppas en wat je daarvoor wil betalen. Je kunt denken aan een uurtarief of aan een vast bedrag per nacht. Bedenk je wel dat een oppas de hele nacht stand-by staat, dus beknibbel niet op het tarief als je echt een goede oppas gevonden hebt.  

Waar vind ik een nachtoppas?

Sommige professionele nachtoppasdiensten werken met een vast uurtarief vanaf 16 euro per uur. Dit zijn ervaren, hoogopgeleide oppassers met een EHBO diploma, en eventueel een studie volgen in de richting van genees- of verloskunde. Dat is duur, maar dan weet je wel dat je een ervaren kracht hebt. Het gaat immers wel om je kinderen en hun veiligheid.

Je kunt ook kiezen om zelf de touwtjes in handen te nemen en zonder bemiddelingsbureau een nachtoppas te zoeken, dan ben je vaak goedkoper uit. Via een platform als Sitly vind je alle (nacht)oppassers in de buurt. De screening hiervan doe je zelf. Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt in een oppas en wat je daarvoor wil betalen. Bedenk je wel dat een oppas de hele nacht stand-by staat, dus beknibbel niet op het tarief als je echt een goede oppas gevonden hebt.  


Ben je op zoek naar een ervaren nachtoppas? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon of tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Hoe kies je de juiste nachtoppas?

Zorg ervoor dat je, voordat je op zoek gaat naar je nieuwe oppas, een lijstje hebt met kwalificaties waar je nieuwe oppas aan moet voldoen. Veel daarvan is afhankelijk van jouw kinderen. Als je op zoek bent naar een nachtoppas voor je (pasgeboren) baby, wil je iemand die weet wat ze doet en ervaring heeft met baby’s. Misschien studeert zij in de richting van verloskunde of kinderverzorging, of is ze zelf moeder.

Wanneer je op zoek gaat naar een nachtoppas voor iets oudere kinderen, is het goed om iemand te hebben die ermee om kan gaan als ze ’s nachts ineens wakker worden. Het kan dan behoorlijk schrikken zijn wanneer mama er niet is. Houd ook rekening met de verlatingsangst van je kind. Vanaf een maand of acht worden baby’s zich bewust van de mensen in hun omgeving en kunnen dan verlatingsangst ontwikkelen. De piek hiervan ligt tussen 10 en 18 maanden, maar sommige kinderen hebben hier nog veel langer last van. 

Als je een oppas voor het hele weekend zoekt, is het misschien leuk als ze samen iets kunnen ondernemen. Dan is het handig als een oppas een rijbewijs heeft en een eigen auto. Vraag dit in het sollicitatiegesprek. Voor meer voorbeeldvragen kun je terecht bij ons artikel “Wat vraag je aan een oppas tijdens het eerste gesprek?”

nachtoppas, slapend kind

Hoe bereid je je voor op de eerste keer met de nachtoppas?

Als je een nachtoppas inschakelt voor je baby, zorg er dan voor dat de nachtoppas de routines kent. Wanneer wordt je baby ongeveer wakker? Wat krijgt ze dan te drinken? Gebruikt zij dan gekolfde melk of flesvoeding, of wil je dat de nachtoppas je baby naar je toe brengt en na de voeding weer in bed legt? Zijn er medische zaken waar de nachtoppas rekening mee moet houden?

Zorg ook voor een slaapplek in de buurt van de baby. Bijvoorbeeld een uitklapbed in de babykamer of een matras, of een logeerkamer met babyfoon. Zo kan je nachtoppas altijd snel bij je kindje zijn.

Houd er rekening mee dat, wanneer je voor de eerste keer gebruik maakt van een nachtoppas, het enorm wennen zal zijn -- voor jezelf. Want wat als je baby huilt? Is je baby nog te klein? Wat als Wat als je oppas niet wakker wordt van het gehuil? Je moet loslaten en erop vertrouwen dat je nachtoppas alles voor je regelt. Een extra tip: Maak gebruik van oordoppen als je 's nachts zelf thuis bent. Dan hoor je niet alle geluiden en kun je doorslapen. Je zult zien dat je, wanneer je een paar keer gebruik hebt gemaakt van een nachtoppas, bijna vanzelf gaat. 

Oppas voor het hele weekend

Schakel je een nachtoppas in voor oudere kinderen of ben je het hele weekend weg? Dan is het goed om je kind(eren) goed voor te bereiden. Als je een nieuwe (nacht)oppas hebt, laat ze dan een paar keer kennismaken en aan elkaar wennen. En voordat het weekend daadwerkelijk aanbreekt, vertel je kinderen dan wat er gaat gebeuren: dat de oppas komt, dat ze een nachtje blijft slapen, en maak duidelijk wanneer jij weer thuis komt. Maak duidelijk dat ze voor alles bij de oppas terecht kunnen. 

Zorg als je zelf niet in huis bent ook voor een achterwacht, iemand die te hulp kan schieten als er iets mis gaat. Een ongeluk zit zeker bij kinderen in een klein hoekje. Als er onverhoopt iets gebeurt en de oppas moet met een van je kinderen naar het ziekenhuis, is het fijn dat bijvoorbeeld je buurvrouw even bij de andere kinderen kan blijven. 

Checklist voor de oppas

Maak een checklist voor de oppas en zorg dat alles wat ze misschien nodig heeft, in de buurt ligt. 

Denk hierbij aan: 

  • Nachtelijke gewoonten: kind wordt wakker en gaat naar een andere kamer, plast in bed of heeft nachtmerries
  • Kleine details: glas water op het nachtkastje, deur op een kier, nachtlampje aan
  • Monsters onder het bed: heeft je kind een bepaalde angst dat in combinatie staat met het naar bed gaan? Vertel je oppas hoe jij dat oplost.
  • Kalmeren: hoe krijg je je kind weer rustig als hij huilt of zenuwachtig is? Warme melk, slokje water, een knuffel of even op schoot troosten?
  • Favoriete knuffels in bed: speciale dekens, favoriete fopspeen, knuffels of een pop…
  • Huisregels rondom slapen gaan: hoe lang voor hun bedtijd mogen ze nog op de tablet/televisie of videospelletjes spelen?
  • Nachtcontrole: kijk bij het kinderen om te kijken of de dekens nog over hen heen liggen
  • Belangrijke informatie: vertel je oppas waar in het huis je je kind niet kan horen wanneer het in bed huilt. Leg uit hoe de babyfoon werkt.
  • Additionele informatie: heeft je kind allergieen of gebruikt het medicijnen? Leg het gebruik hiervan uit aan je oppas
  • Telefoonnummers: als je zelf weg gaat, op welk nummer ben jij dan te bereiken? Wat is het nummer van de achterwacht?

Laatste tip: voel je niet schuldig als je gebruik maakt van een nachtoppas

Geniet van je nacht doorslapen als de nachtoppas er is. Of van je weekendje weg. Moeders hebben al snel last van schuldgevoel of hebben het idee dat ze tekort schieten, en andere moeders staan maar wat graag met hun eigen mening. Bedenk je maar: hoe uitgeruster jij bent, en hoe beter jij in je vel zit, des te leuker ben je als moeder. Als jij gelukkig bent, zijn je kinderen dat ook. Bovendien is het goed voor je kinderen om te leren dat je weg gaat, maar ook weer terug komt. 

Vertel je kind de volgende dag wat je hebt gedaan, en vraag hoe het was met de oppas. Vraag niet of hij bang was en of hij wel kon slapen (dit kun je later aan de oppas vragen), maar vraag ze wat ze gedaan hebben, welk verhaal ze gelezen hebben en of hij het leuk heeft gehad. 

Heb jij ooit een nachtoppas ingeschakeld? Hoe vond je dat?