Ben jij op zoek naar een bijbaantje dat goed verdient? Of heb je een bijbaan, maar wil je makkelijk geld verdienen met een extra bijbaantje? In dit artikel vind je 20 bijbanen, en een groot aantal daarvan kun je gewoon vanuit je eigen huis doen. 

 
Het maakt niet uit of je een studentenbaan zoekt, een bijbaantje als scholier of een tweede baan naast je huidige baan, extra geld verdienen kan iedereen. In Nederland is het prima om een tweede baan te hebben. Bedenk je wel dat er meer belasting vanaf gaat dan van je eerste baan, omdat de loonheffingskorting maar bij een baan kan worden toegepast. Mocht je met je bijbaan meer gaan verdienen met je reguliere baan, is het een idee om je loonheffingskorting daarnaar om te zetten. 

Makkelijk geld verdienen met flexibel werk

In onderstaande lijst vind je een uitgebreid aanbod aan bijbanen om extra geld te verdienen. De lijst bevat enkel flexibele banen waarvan je je tijd meestal zelfs in kan delen. Sommige zelfs vanuit je luie stoel!
Let op: onderstaande vacatures zijn niet allemaal geschikt wanneer je nog geen 18 bent. Als iets je aanspreekt, verdiep je dan in de mogelijkheden.

1. Party consulente

Heb jij een groot netwerk van kennissen en vrienden? Vind je het leuk om met mensen om te gaan? Dan kun je als party consulente aan de slag. Je kunt vaak werken wanneer het jou uitkomt. 

Wat je doet: je organiseert thuis een party rondom een thema. Er zijn verschillende bedrijven waar je gemakkelijk als consulente aan de slag kan, waardoor je zo’n feestje ook bij andere mensen kan organiseren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het hosten van Tupperware party’s. Als dat te saai is voor je, kun je ook kijken naar de iets pikantere Lady’s Night party’s. Meer van de fashion? Kijk dan eens bij Jewels 316 voor het organiseren van een sieradenparty. Zo heb je een gezellige of hilarische middag of avond en je verdient er ook nog geld mee, zonder dat je eerst zelf heel veel hoeft te investeren. 

2. Oppas worden

Houd je van kinderen? Dan is oppassen een flexibele bijbaan die geschikt kan zijn voor jou. Doe de oppas test en kom erachter of jij geschikt bent als oppas!

Je kan oppassen gemakkelijk combineren met je school, studie of een andere baan, want er zijn genoeg ouders die in het weekend of de avonduren op zoek zijn naar een oppas voor af en toe. Er zijn ook ouders die een oppas zoeken voor naschoolse opvang. Heb je een middag vrij? Dan kun je die invullen met het opvangen van kinderen.

Als oppas heb je veel vrijheid. Je bepaalt zelf je beschikbare uren en je eigen tarief. Zeker wanneer je het geen probleem vindt om een paar extra taken te doen in het huishouden, loopt je oppastarief al flink op. Weten wat je kan verdienen? Bekijk dit artikel over hoe je je oppastarief berekent

Het vinden van oppaswerk kan tegenwoordig heel gemakkelijk online op platforms zoals Sitly. Zo kan je meteen zien welke gezinnen in de buurt op zoek zijn naar een oppas. 


Wil je snel kijken of er gezinnen in je buurt een oppas nodig hebben? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


3. Neem deel aan betaalde enquêtes

Met het invullen van enquetes kun je een leuk zakcentje bijverdienen. Denk bijvoorbeeld aan OpinieLand of EuroClix, waar je je gratis kan inschrijven. Op basis van je interesses krijg je mails die je moet lezen, onderzoeken die je kunt invullen of kun je meedoen aan bepaalde acties. Daarmee kun je punten verdienen die je bij een x-bedrag kunt laten uitbetalen. 

De surveys zijn altijd online, zodat je ze gewoon vanuit je luie stoel kunt invullen wanneer je tijd hebt. Makkelijk geld verdienen dus! Het enige wat je hoeft te doen is je profiel aanmaken, zodat deze organisaties je geschikte content kunnen toewijzen op basis van leeftijd, studies en andere factoren. Als je je bij meerdere van dit soort sites inschrijft, hoe sneller je verdient. Zorg er wel voor dat je eerst even onderzoek doet naar het platform voordat je je registreert, want sommige zijn niet heel transparant over hun uitbetalingen.

4. Doe administratief thuiswerk

Als je graag wil bijverdienen met het verrichten van administratief thuiswerk, kun je bijvoorbeeld kijken naar data-entry. Dat is meestal het controleren of invoeren van gegevens op je computer; veel bedrijven besteden dit uit. En omdat elk bedrijf een administratie voert, zijn er altijd mensen nodig om mails te verwerken en gegevens in te voeren. Vaak hoef je er niet eens een diploma voor te hebben.

Ook teksten vertalen en het corrigeren van teksten valt steeds vaker onder de noemer “Administratief thuiswerk”. Op ThuiswerkVacatures kun je zien welke vacatures er momenteel open staan

5. Bijles geven

Spreek je een vreemde taal heel goed of ben jij heel goed in wiskunde? Dan is een bijbaantje als bijlesdocent misschien wel wat voor jou. Ook als je een bèta-studie of talenstudie volgt is bijles geven aan tieners een perfecte bijbaan. Wiskunde blijft altijd lastig en steeds meer kinderen voeden hun kinderen tweetalig op. Er is dus altijd wel vraag naar mensen die bijles kunnen geven.

Je kunt je bij sites als TutorYou  of BijlesNetwerk inschrijven, maar je kunt ook zelf op zoek naar jongeren die bijles nodig hebben. 

6. Workshops geven 

Kun je heel goed breien, naaien of koken? Dan is het misschien een idee om van je hobby je beroep te maken. Workshops geven kan je bij je thuis doen, of je kan ervoor ingehuurd worden. Het enige wat je nodig hebt is een website waar mensen je kunnen vinden, en vrienden en kennissen om het op te starten. Je moet wel even investeren in de ingrediënten, maar vervolgens vraag je een bedrag per deelnemer. Zo organiseer je een nuttige en gezellige avond en het levert je nog geld op ook.

7. Personal shopper worden

Adem jij mode en ben jij helemaal op de hoogte van de laatste trends? Denk er dan eens aan om personal shopper te worden. Het is een ideale baan als je in een stad loopt waar veel toeristen zijn die willen shoppen. Je hebt je eigen website nodig en je moet klanten kunnen werven; je kunt ook beginnen in je vriendenkring en op social media. Als je een paar keer succesvol bent, word je vanzelf aangeraden door je klanten bij derden. Niks leukers dan te shoppen en er voor betaald worden, nietwaar?

8. Organiseer een Airbnb ervaring

Wist je dat je bij Airbnbniet alleen huizen kunt huren, maar dat je ook ervaringen kunt aanbieden? Je kunt bij Airbnb-ervaringen gemakkelijk een evenement organiseren in iets waar je goed in bent of toeristen rondleiden. Misschien wil je een fotografiecursus aanbieden, een stads- of boswandeling onder begeleiding? Als je bij Airbnb inschrijft kun je je passie met de wereld delen en je ontmoet allemaal interessante mensen. En het mooiste is, dat je je eigen schema kan bepalen. Airbnb geeft je zelfs je eigen webpagina en verwerkt je betalingen. Je hoeft dus alleen nog maar mensen mee te nemen in jouw passie, da’s nog eens makkelijk geld verdienen toch?

9. Boodschappen bezorgen

Het online bestellen van boodschappen wordt steeds populairder. Picnic sprong daar goed op in en heeft zelfs geen fysieke winkel; ze bezorgen enkel boodschappen. Omdat ze zo hard groeien zijn ze altijd op zoek naar zogeheten “Runners”, die de boodschappen bezorgen. Ook Albert Heijn is regelmatig op zoek naar bezorgers, je word zo het visitekaartje van het bedrijf. Vaak kun je opgeven wanneer je kunt werken, dus het is nog flexibel ook. 

10. Hondenoppas of uitlaatservice starten

Ben je dol op honden? Je kan altijd denken aan een baantje als hondenuitlater. Het is als weekendbaantje een ideale optie en het vereist geen speciale vaardigheden, behalve dan dat je dol moet zijn op honden. Als je in contact wil komen met baasjes, kun je je registeren op verschillende platforms zoals HondenOppas.nl. Makkelijk geld verdienen, dankbaar gezelschap en je beweegt ook nog eens in de buitenlucht.

hondenoppas, bijbaan, makkelijk geld verdienen

11. Wordt vertaler

Zijn vreemde talen jouw passie? Ben je tweetalig opgevoed en spreek je beide vloeiend? Heb je een vreemde taal gestudeerd? Dan kun je snel en gemakkelijk een professioneel profiel aanmaken op websites voor freelancers. Het handigst is om je in te schrijven bij een internationaal platform. Op die manier kun je contact opnemen met klanten over de hele wereld waardoor je je kans op werk aanzienlijk vergroot. Denk bijvoorbeeld aan sites als Upwork , Gengo en Tomedes .

12. Tuinman worden

Vind je het leuk om planten te verzorgen en een tuin te onderhouden? Vind je het niet erg om planten te snoeien, gras te maaien of onkruid te wieden? Dan is het een kleine stap om het ook voor anderen te doen. Je kunt beginnen met het aanbieden van je diensten in je eigen buurt, aan je vrienden of aan je familie. Je kunt ook op je social media een advertentie plaatsen. In deze drukke tijd komt het vaak voor dat mensen geen tijd hebben om hun tuin of terras te onderhouden en het is een prima manier om extra geld te verdienen. En je werkt ook nog eens lekker buiten. 

13. Ga auto’s wassen

Een van de klusjes die niemand leuk vindt om te doen is auto’s wassen. Vooral de binnenkant is voor veel mensen een doorn in het oog. Als jij daar niet zoveel moeite mee hebt, waarom ga je dan niet aan de slag als autowasser? Je kunt beginnen met het schoonmaken van de auto van je buren en kennissen. Ook hierbij kun je je social media inzetten om meer klanten te werven. Iedereen wordt blij van een schone auto!

14. Kinderanimatie verzorgen

Je hebt ze vast wel eens gezien, de animatieteams op vakantie. Dat kun je zelf natuurlijk ook als je het leuk vindt om kinderen te vermaken. Misschien ben je zelf al een oppas en kun je je diensten uitbreiden. Organiseer kinderverjaardagen rond een thema of verzorg een Halloween feest voor kinderen. Of verzorg de animatie op een bruiloft. Misschien moet je wat investeren in wat attributen die je tijdens de feestjes of evenementen kan gebruiken, maar dat betaalt zich al snel terug. 

15. Verhuur je auto

Heb je een eigen auto die je niet op alle dagen gebruikt? Kijk dan eens op Snappcar. Daar kun je je auto verhuren op gezette dagen en tijden, wanneer je hem zelf niet nodig hebt. Je krijgt daarvoor een bepaald bedrag en voor zover je het invoert in je profiel, een kilometervergoeding. Als je je auto verhuurt ben je ook meteen verzekerd dus als er iets gebeurt, is je auto gedekt. Makkelijk geld verdienen dus, en je hoeft er zelf niet eens zoveel voor te doen.

16. Beoordeel scripties

Heeft de Nederlandse (of een andere) taal geen geheimen voor je? Wordt dan scriptie-beoordeler. Op een platform als Scribbr kun je je inschrijven als nakijker. Je checkt dan de scripties op spelling, grammatica en of de rode draad aanwezig is in het verhaal. Je kunt zelf aangeven welke uren je wil werken en welke scripties je aanneemt. En hoewel je natuurlijk wel gebonden bent aan deadlines (zo’n scriptie moet worden ingeleverd) kun je je uren wel zelf indelen.

17. Gezelschapsmaatje worden

De levensverwachting van mensen neemt toe en er is een tekort aan gespecialiseerde hulp. Dat betekent dat veel andere zaken voor ouderen er nog wel eens bij inschieten. Ben jij een sociaal persoon en wil je nuttig werk doen? Veel ouderen vinden het fijn als iemand hen gezelschap komt houden, een praatje komt maken of met hen gaat wandelen. Je kunt als gezelschapsmaatje bij iemand in je buurt aan de slag via bijvoorbeeld UwAssistent

gezelschapsmaatje, ouderenzorg

18. Mysteryshopper worden

Gratis shoppen en ervoor betaald krijgen? Of gratis naar de bios in ruil voor een evaluatie? Wordt dan mysteryshopper. Veel bedrijven vinden het fijn om klantbeoordelingen te krijgen, maar dan wel in het geheim. Als mysteryshopper evalueer je een bedrijf of winkel. Je hebt dus oog voor detail nodig en je moet je als een normale klant kunnen gedragen. Als je dit wat lijkt, schrijf je je in bij een organisatie die mysteryshoppers verzorgt, zoals Secret View. Je krijgt dan opdrachten die bij je profiel passen. Makkelijk geld verdienen terwijl je doet wat je leuk vindt!

19. Schilder- of naaktmodel staan

De kunstacademie is regelmatig op zoek naar modellen. Als jij het niet erg vindt om tegen betaling te poseren, gekleed of naakt, kun je een advertentie plaatsen op kunstinzicht. Dus als jij je niet schaamt en een paar uur stil kan zitten, is dit je kans. Let wel op, op de site worden ook door particulieren advertenties geplaatst. Doe dus van tevoren even onderzoek naar een fotograaf of artiest.

20. Verkoop je creaties

Ben je supercreatief en hou je ervan om dingen te maken? Kun je goed breien, tekenen, sieraden maken, schilderen of kleding naaien? Je kunt alles wat je maakt verkopen. Dat kan op Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook op een platform als Etsy, dat speciaal voor creatievelingen is opgezet om hun eigengemaakte creaties te verkopen. Zo maak je van je hobby je werk.