Oppassen op baby’s van nog geen jaar oud vergt wat ervaring. Baby’s van 0 tot 12 maanden zijn nog zo kwetsbaar en kunnen nog niet vertellen wat ze willen. Wat moet je weten als je op een baby gaat oppassen, en wat wil je van de ouders weten? In dit artikel vind je alle basis tips voor het oppassen op een baby. 

In deze eerste twaalf maanden maken deze kindjes een enorme ontwikkeling door. Van hulpeloze kleintjes veranderen ze binnen 12 maanden in eigen persoontjes met een eigen willetje, die kruipen en soms al lopen.

Oppassen op kinderen is altijd een flinke verantwoordelijkheid maar die wordt nog groter wanneer je een baby oppas bent. Daarom is het aan te raden om eerst wat ervaring op te doen. Misschien heb je geholpen bij een jonger broertje of zusje, of heb je een buurkindje dat net geboren is? Of een neefje of nichtje van nog geen jaar oud? Daar kun je een paar keer gaan oppassen, desnoods onder begeleiding van de ouders. Ga langs om met ze te spelen en biedt aan om een keer een luier te verschonen of te helpen met een flesje maken. Veel ouders vinden dat geen enkel probleem.  

Lees ook: Sneller oppaswerk vinden

Wat je moet weten als je gaat oppassen op een baby

Baby’s huilen veel. Het is de enige manier waarop ze de aandacht kunnen trekken. Het kan betekenen dat ze honger hebben, of behoefte hebben aan wat aandacht, of een schone luier nodig hebben. Misschien zijn de ouders net weg en hebben ze last van verlatingsangst. Ze kunnen last hebben van krampjes in de buik. Misschien zijn ze wel heel moe, of zit er een boertje dwars. Het vergt wat ervaring om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Zelfs voor ouders.

Baby’s leren in het eerste jaar heel veel fysieke bewegingen. Als ze net geboren zijn, kunnen ze nog heel weinig. Ze zijn niet in staat om hun eigen hoofd omhoog te houden, zien nog niet zoveel en weten niets van hun eigen lichaam. In de eerste maanden worden ze sterker en leren ze de wereld om zich heen kennen. Ze gaan omrollen, zitten, staan, kruipen en soms al lopen.  Laat een baby dus ook nóóit alleen op de commode liggen. Het is heel belangrijk dat je ze te allen tijde in de gaten houdt. Zeker als ze gaan bewegen, kunnen ze ineens verdwenen zijn.

Wat moet je praktisch weten? Hoe je een luier verschoont, hoe je een baby in bad doet, hoe je een flesje klaar maakt en hoe je zo’n kleintje moet voeden. Maar ook, hoe je een baby vast houdt. Zeker als ze klein zijn, moet je hun nek altijd ondersteunen. Deze kleintjes kun je ook niet omhoog gooien in de lucht en weer opvangen, daar zijn hun spieren nog te zwak voor.

Baby’s vinden het ook fijn om bij andere mensen te zijn. Ze hebben 9 maanden lekker in de buik van mama gezeten. Zij was dus altijd vlakbij. Het is dus best wel even wennen aan de buitenwereld. Ze vinden het prettig om op schoot te zitten of liggen, of met je te spelen

oppassen op een baby, baby eten geven

Schema: eten, drinken en slapen

De meeste ouders zullen een gedetailleerd schema voor je opstellen van wat je kunt verwachten tijdens het oppassen. Wanneer een kindje moet slapen, wanneer hij moet eten (en hoeveel), of wanneer de baby wil spelen. Misschien hebben ze het opgeschreven en kun jij ernaast zetten wat er daadwerkelijk is gebeurd. Je kunt ook vragen aan de ouders wat de baby wel of niet fijn vindt qua spelletjes of vasthouden. En helemaal mooi is het als de ouders je iets kunnen vertellen over de verschillende huiltjes. Want die klinken altijd anders, luister maar eens goed. 

Wat mag een kindje eten en drinken? En hoeveel? Er is geen vaste richtlijn voor alle baby’s. Elk kind is anders. Maar over het algemeen mogen baby’s vanaf 4 maanden gaan wennen aan vast voedsel, zoals geprakte banaan of gepureerde wortel Vanaf 6 maanden mogen ze gaan oefenen met korstjes brood. Maar er zijn nogal wat methodes om baby’s vast voedsel te leren eten. Sommige ouders pureren alles, andere ouders geven alleen grote stukken (zoals de Rapley methode). De ouders van je oppas baby weten wat hun baby mag eten, hoe het kindje zijn eten wil en mag hebben, en wanneer je ze wat mag geven. 

Sommige baby’s slapen overdag beneden in de box. Andere baby’s liggen zo vaak mogelijk in hun eigen ledikant. Vraag de ouders wat zij (en de baby) prettig vinden, als je dat niet helemaal duidelijk is. Daarnaast is het zo dat je een baby nooit helemaal kunt dwingen om te slapen. Vraag wat de ouders doen wanneer het kindje op de verwachte tijd niet wil slapen. Mag je hem of haar op schoot houden? 


Wil je oppassen op baby’s, of pas je liever op oudere kinderen? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Babyverzorging: heb je alles bij de hand?

Zorg ervoor dat je weet waar de spullen voor de babyverzorging liggen. Zijn er voldoende luiers en billendoekjes? Is er genoeg melk, en waar? Waar staan de flesjes? En als een baby wat ouder is en al wat vast voedsel mag hebben, waar liggen de tussendoortjes of het fruit? Wat mag de baby absoluut niet hebben (en wijk daar ook niet vanaf, misschien is er een allergie in het spel).

Tenslotte: zijn er andere kinderen in huis waar je ook op past? Wat mogen zij wel en niet met de baby? Mogen ze meehelpen in de verzorging, spelletjes doen met de baby, en waar moet jij goed op letten? Kinderen zijn namelijk niet altijd even voorzichtig. 

Hoe speel je met een baby?

Spelen is leren, ook bij baby’s. Dat betekent dat je als baby oppas niet passief op een baby gaat oppassen, maar juist actief speelt met ze. Maar de ontwikkeling van een baby gaat razendsnel. Daarom speel je als baby oppas op verschillende manieren met deze kleintjes, gedurende hun eerste jaar. 

Onderstaande spelletjes zijn gericht op de gemiddelde ontwikkeling van de kleintjes. Sommige baby’s lopen voor op de ontwikkeling, andere lopen een beetje achter. Gebruik dit dus vooral als inspiratie. 

Houd goed in de gaten wanneer je oppaskindje er genoeg van heeft. Baby's kunnen nog niet zeggen dat ze ergens geen zin meer in hebben.

Spelen met een baby: maand 0-6

In de eerste drie maanden zien baby’s niet zoveel. Deze kleintjes zien scherp tot maximaal 25 centimeter en zien vooral hele felle kleuren. Ze vinden het fijn als ze je gezicht kunnen zien. Na ongeveer anderhalve maand gaan ze gericht naar je lachen. En van praten krijgen ze geen genoeg, dus je kan verhaaltjes blijven vertellen. Of liedjes zingen. Als je oppast op een baby, ben jij zelf het belangrijkste speelgoed. Je kunt ook een felgekleurd speeltje met een geluidje langzaam heen en weer bewegen. Niet te snel, anders kan je oppas baby het niet meer volgen.

Baby’s van vier maanden leren steeds meer over hun lijf en krijgen ook steeds wat meer controle over de bewegingen die ze maken. Ze leren bewust grijpen met hun handjes. Nog steeds is het belangrijk om de baby fysiek aan te raken. Je kunt bijvoorbeeld een liedje als “Klap eens in je handjes” of “In de maneschijn zingen”, en daar de bijbehorende bewegingen bij maken. Dat vinden ze fantastisch. Maar ook samen op een tafelrand slaan is al leuk.

Vanaf zes maanden mogen de spelletjes en speelgoed wat interessanter worden. Meer geluiden, kleuren en materialen die ze kunnen ontdekken vinden ze fantastisch. Maar let op, want baby’s ontdekken met al hun zintuigen, en stoppen daarom dus ook nog wel eens wat in hun mond. Let er dus goed op dat er geen losse onderdelen aan het speelgoed zitten.

Baby in box

Spelen met een baby: maand 7-12

Kiekeboe vinden veel kleintjes vanaf een maand of 7 een leuk spelletje. Dat kun je met je handen doen of met een doekje. Leg eens een (schoon!) spuugdoekje over hun gezicht, dat ze zelf moeten weghalen. Of houd een knuffelbeertje achter je rug, en haal dat met een enthousiast “kiekeboe!” tevoorschijn. Ze vinden het hilarisch.

Daarnaast zijn de meest baby’s nu ook aan het kruipen. Kruip eens met ze mee! Of laat hem lekker achter een bal aan kruipen die je voor hem weg rolt. En probeer vanaf deze leeftijd ook eens de eerste (kartonnen of stoffen) boekjes met ze te lezen. Je kunt de plaatjes aanwijzen en benoemen. Ook goed voor de beginnende woordenschat. 

Baby’s vanaf negen maanden en ouder begrijpen steeds meer. Ze gaan woorden en klanken herkennen. En ze vinden het geweldig om zelf ook hele verhalen te brabbelen. Daar kun je dus prima op reageren. Of ga samen muziek maken met een trommeltje of toeter. Torens bouwen en die weer omgooien. En ze vinden het geweldig om zichzelf te zien. Dus ga eens met ze voor een spiegel staan, of gebruik de selfie-functie van je smartphone.

In de laatste maanden van hun eerste levensjaar kunnen veel baby’s al een rondje rond te tafel lopen. Sommige kleintjes hebben al voorzichtig hun eerste stapjes gezet. Het stappen is altijd een leuk spelletje, maar kijk wel of je oppaskindje er zin in heeft. Sommige woordjes worden nu herkenbaar als “grote-mensen-taal”. Door veel herhaling wordt “poes” nu “poe”. Ze zijn nu volop aan het oefenen. Na-aap spelletjes zijn heel goed voor de ontwikkeling, dus blijf vooral de herkenbare liedjes zingen.

Baby’s van bijna een jaar vinden het ook prachtig om mee te helpen. Geef ze een poetsdoekje en neem samen de tafel af. Of geef ze een pannetje en lepel zodat ze kunnen roeren. Het inzetten van de oppas tas wordt nu ook een goed idee, want baby’s van bijna een jaar vinden het geweldig om je hele tas overhoop te halen. Let wel op dat het speelgoed geschikt is voor baby’s, en dat er geen kleine onderdelen aan zitten.

Speelgoed voor baby’s

Baby’s houden van speelgoed in felle kleuren, met verschillende texturen. Omdat ze van alles in hun mond stoppen (ook daar ontdekken ze mee), moet hun speelgoed uitwasbaar en nagenoeg onbreekbaar zijn, en mag het geen scherpe randjes hebben.

Speelgoed moet groot genoeg zijn, zodat de kleintjes het niet kunnen doorslikken. Er mogen ook geen kleine deeltjes als oogjes of belletjes aan zitten, die eraf kunnen breken. Als je voor je oppaskindje iets mee wilt nemen om mee te spelen, kies dan iets waar ze naar kunnen kijken, wat ze kunnen voelen, op kunnen kauwen, vasthouden en mogen laten vallen.

Goed speelgoed voor baby’s omvat mobiles, ratels, blokken, piepbeesten, (trek)poppen, stapelspeelgoed, knisperboekjes, rammelaars, simpele prentenboeken, babyspeelgoed met geluid en licht (zoals van V-Tech) of een blokkenstoof. 

Heb jij wel eens opgepast op baby’s? Wat vond je daar het leukste aan?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!