1

BRAINSTORM DE OPPAS VAN JE DROMEN

Als je weet wie je zoekt, kun je ze gemakkelijker vinden in de menigte. Bedenk welke kwaliteiten jouw ideale oppas of gastouder moet hebben en of er gebieden zijn waarop jij flexibel kunt zijn. Vraag jezelf:

  • Wat voor persoonlijkheid past het beste bij mijn gezin?
  • Hoeveel levens- en oppaservaring is belangrijk?
  • Hoe ver mag mijn oppas bij mij vandaan wonen?
  • Hoe vaak heb ik een oppas nodig?
2

PUBLICEER JE PROFIEL

Door het personaliseren van je Sitly-profiel stel je ons in staat om je de meest relevante oppassers en gastouders te laten zien, en laat de oppassers ook meer zien over je voorkeuren. Vul je pagina met informatie over je gezin en upload een goede foto. Bedenk wat je wil delen over:

  • Je gezinsleven, levensstijl en gewoontes
  • Wanneer je een oppas nodig hebt en je voorkeuren, bijv. na school, voor date night, weekends, etc.
  • Je wens voor hulp bij extra taken, bijv. huiswerk, buitenschoolse activiteiten, koken, etc.
3

ZOEK EN SELECTEER OPPASSERS

Gebaseerd op je persoonlijke profiel tonen we je een lijst op maat, van fulltime babysitters tot oppassers voor af en toe, die hun diensten aanbieden in je buurt. Zodra je je aanmeldt voor een account op Sitly kun je iedereen in de buurt bekijken. Door het instellen van filters zoals ‘leeftijd’ en ‘uurtarief’ worden de zoekresultaten verder verfijnd, zodat je gemakkelijk een oppas kunt vinden waar je kinderen dol op zijn.

4

BERICHT MOGELIJKE MATCHES

Bekijk de profielen van potentiële babysitters en nannies om te zien of je contact op wil nemen. Bekijk hun informatie, foto’s en beoordelingen van ouders – en stuur ze een introductiebericht als het lijkt of het een match is. Vertel ze iets over je gezin, wat je zoekt in een oppas en waarom je denkt dat ze passen bij je gezin. Je kan vragen stellen zoals:

  • Ben je geïnteresseerd om bij ons op te passen?
  • Ben je beschikbaar als wij een oppas nodig hebben?
  • Heb je referenties van eerdere oppasgezinnen?
  • Wat is jouw uurtarief als oppas?

 
Met een enkele klik kun je ook rechtstreeks lokale oppassers uitnodigen om contact op te nemen over werken voor uw gezin. De geselecteerde oppas of gastouder krijgt dan een standaardbericht met een uitnodiging om contact met je op te nemen.

5

CHECK DE KANDIDATEN

Gezinnen die in het verleden met de oppas hebben gewerkt, kunnen bevestigen dat ze echt zijn wie ze zeggen te zijn. Bel de referenties die de oppas heeft opgegeven en check ook de social mediaprofielen van oppassers. Instagram en Facebook en andere socials zijn perfect om meer te weten over het persoonlijke leven van oppassers, zodat je voorbereid bent bij het persoonlijke interview.

6

NEEM TIJD VOOR DE OPPAS

Als wat je ziet en hoort je bevalt is het tijd om de oppas te ontmoeten voor een officiele kennismaking. Je kunt ze bij je thuis uitnodigen voor een praatje onder het genot van een kopje koffie, maar ook afspreken in een publieke omgeving zoals een speeltuin, zodat ze de kinderen in actie kan zien. Dit is een goede gelegenheid om te zien of jullie bij elkaar passen en om elkaar beter te leren kennen. Je kunt vooraf een paar vragen voorbereiden, zoals:

  • Wat voor oppaservaring heb je?
  • Met welke leeftijden heb je de meeste ervaring?
  • Wat vinden kinderen het leukst aan jullie tijd samen?
  • Hoe troost of corrigeer je de kinderen op wie je past?
  • Wat zijn je favoriete activiteiten om te doen met de kinderen als je oppast?
  • Zou je de kinderen naar naschoolse activiteiten kunnen brengen?
  • Wanneer ben je doordeweeks en in het weekend beschikbaar?
  • Met welke huishoudelijke klusjes zou je kunnen helpen?
7

PLAN EEN SPEELDATE

Het is fijn dat je met je oppas overweg kunt, maar het is nog veel belangrijker dat het goed klikt met de kinderen. Stel de nieuwe oppas voor aan je kinderen en kijk of ze goed met elkaar overweg kunnen. Let op hoe comfortabel ze zijn als ze tijd doorbrengen. In sommige gevallen is het handig om dit gesprek samen te laten vallen met de sollicitatie, maar het is ook prima om een aparte afspraak te maken als je liever eerst zelf kennis maakt met je oppas.

8

PROBEER EEN PROEFPERIODE

Laat de kleintjes wennen aan de situatie voordat je knopen doorhakt. De nieuwe oppas kan een paar keer langskomen zodat iedereen de tijd krijgt om zich aan de nieuwe regeling aan te passen. Of bouw de tijd die je afwezig bent geleidelijk op, zodat je kan bespreken hoe het gaat. Als iedereen tevreden is kun je je oppas laten weten dat je graag langer van haar oppasdiensten gebruik wil maken.

9

PRAAT OVER VOORWAARDEN

Het vastleggen van je voorwaarden in een oppascontract is een goede manier om ervoor te zorgen dat alle partijen op één lijn zitten. Bespreek de punten vooraf met je oppas en leg ze vervolgens samen vast in een eenvoudig contract, waar je beiden naar kunt verwijzen als dit nodig is. Zorg ervoor dat je de belangrijkste verwachtingen en grenzen vermeldt, zoals:

  • Uurtarief, overwerk, en vakantietarief
  • Overeengekomen werktijden
  • Afgesproken extra taken
  • Herinneringen en aandachtspunte over je kinderen,
    bijv. routines, medicijngebruik, allergieën, etc.
10

HOUD CONTACT

Door vaak even in te checken over hoe het gaat behoud je een goede relatie met de oppas en houdt je jezelf op de hoogte van de kinderen. Maak regelmatig tijd om te praten – liefst zonder dat de kinderen in de buurt zijn – zodat jij en je oppas allebei je observaties, zorgen en suggesties kunnen delen en de beste zorg kunnen bieden voor de kinderen.

Vind nu je oppas of gastouder!

Waarom ouders Sitly aanbevelen

Hoe heeft een fijne oppas het leven van deze gezinnen veranderd?

Chantal: “Toen Femke kwam kennismaken, begon ze bijna meteen met Zoë te spelen en kroop Noah al over haar heen.”
Mariska: “Anne stuurt me steeds foto’s om te laten zien hoe het gaat, dat vind ik heel fijn.”
Sanne: “Omdat Larissa één avond in de week oppast, hebben we weer tijd voor elkaar.”
Jacha: “Het is leuk dat Hannah de dingen met de kinderen doet waar ik geen tijd voor heb.”
Carla: “Mick haalt Jochem van school, dus hoeft hij niet meer naar de naschoolse opvang.”
Ga naar de inhoud