Vind je oppas in tien stappen
Sitly helpt ouders en oppassers die bij elkaar in de buurt wonen elkaar te vinden. Er bevinden zich fantastische oppassers in jouw buurt en Sitly is de beste manier om de perfecte oppas of gastouder te vinden. Bekijk hier de tien stappen die je helpen om jouw ideale oppas te vinden. Dit is natuurlijk maar een leidraad. Haal eruit wat je kunt gebruiken, en pas de stappen aan je persoonlijke situatie aan.
Bedenk wat je belangrijk vindt aan een oppas
Hoe ziet jouw ideale oppas eruit? Denk aan karakter, leeftijd en ervaring. Woont ze in de buurt? Wanneer is ze beschikbaar? Je zoektocht wordt een stuk gemakkelijker als je precies weet waar je naar zoekt. Beslis vooraf welke karaktereigenschappen belangrijk zijn voor jou en op welke gebieden je bereid bent om compromissen te sluiten.
Vul je informatie in en voeg een goede foto toe
Schrijf je in bij Sitly en vul in een paar minuten je profiel in. Hoe meer informatie je toevoegt aan je profiel, des te beter kunnen wij relevante oppassers aan je laten zien. Ook weten oppassers dan beter waar je naar op zoek bent. In de omschrijving kun je meer over jezelf en je gezin kwijt. Het is een goed idee om informatie te geven over:
- Jou en je kinderen
- Wanneer en waarom je een oppas nodig hebt, bijvoorbeeld voor naschoolse opvang, of voor incidentele hulp
- Welke extra taken je in gedachten hebt voor je oppas, bijvoorbeeld hulp met huiswerk of kleine huishoudelijke klusjes.

Filter en vind oppassers die perfect bij jou passen
Nadat je je hebt ingeschreven kun je meteen alle oppassers in jouw buurt zien. Je kunt filters gebruiken zoals 'leeftijd' of 'uurtarief'. Op basis van deze filters en de informatie in jouw profiel, zal Sitly de meest relevante oppassers aan je laten zien.
Stuur een bericht naar oppassers die je aanspreken
Bekijk de profielen van enkele oppassers: bekijk hun informatie, hun foto's en referentie van andere ouders. Als je een oppas tegenkomt die een goede match zou kunnen zijn, verstuur haar dan een bericht en stel jezelf voor. Je kunt de oppas meer vertellen over je gezin, waar je naar op zoek bent en waarom zij een goede match zou zijn voor jouw gezin. Als je je gesprek begint, zou je de volgende vragen kunnen stellen:
- Ben je geïnteresseerd om bij ons te komen oppassen?
- Ben je beschikbaar op de momenten waarop wij iemand zoeken?
- Heb je referenties?
- Wat is je uurtarief?
Je kunt ze ook uitnodigen om een kijkje te nemen op jouw profiel, met één druk op de knop. De oppasser zal dan een standaard bericht ontvangen, waarin ze uitgenodigd worden om te solliciteren bij jou.
Check referenties en sociale profielen
Neem contact op met de referenties die de oppas heeft afgegeven. Wat vonden andere gezinnen van de oppas? Je kunt ook de sociale profielen bekijken van de oppassers. Facebook, Instagram en Twitter zijn hele goede methodes om iemand iets beter te leren kennen.

Plan een gesprek in
Het is tijd om je oppas te ontmoeten!
Als wat je ziet en hoort je bevalt, kun je de oppas thuis uitnodigen om het gesprek voort te zetten. Dit is de kans om haar beter te leren kennen en om te zien hoe ze reageert op jouw gezin. Het hoeft helemaal geen formeel gesprek te zijn, je kunt gewoon een gezellig gesprek hebben met wat koffie of thee en over verschillende onderwerpen praten, zoals:
- Hoe lang pas je al op?
- Wat vind je, naast oppassen, leuk om te doen?
- Met welke leeftijdsgroepen heb je de meeste ervaring/affiniteit?
- Wat vinden kinderen leuk aan jou?
- Hoe troost jij de kinderen waar je op past?
- Wat voor activiteiten vind je leuk om te doen met de kinderen?
- Zou je het erg vinden om de kinderen naar hun naschoolse activiteiten te brengen?
- Tot hoe laat ben je beschikbaar in de avond?
- Welke huishoudelijke taken zou je willen doen?
Een compleet overzicht van vragen die je aan een oppas kan stellen, vind je in ons blogartikel: Wat vraag je aan een oppas tijdens het eerste gesprek?
Tijd om de kinderen te ontmoeten!
Het is heel leuk dat je goed kunt opschieten met je nieuwe oppas, maar belangrijker is dat je kinderen haar leuk vinden! Je kinderen zullen tenslotte meer tijd doorbrengen met haar dan jij. Kijk goed of je oppas leuk omgaat met je kinderen, en of zij en je kinderen zich op hun gemak voelen. Dit kun je natuurlijk tijdens je kennismakingsgesprek plannen, daar hoef je geen aparte afspraak voor te maken.

Stel een proefperiode in
Bepaal een proefperiode om te kijken of het werkt. Je zou bijvoorbeeld een aantal keer kunnen afspreken om te kijken of het goed gaat. Je kan de tijd die je zelf weggaat ook langzaam opbouwen.
Lees ook ons artikel: Hoe maak je je oppas snel vertrouwd met je kids (en jou)?
Teken een oppascontract
Als je de perfecte oppas hebt gevonden, is het altijd een goed idee om goede afspraken met haar te maken om misverstanden te voorkomen. Je kan deze afspraken zelfs vastleggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst kan heel simpel zijn. De dingen die je belangrijk vindt kun je hierin opschrijven, zoals bijvoorbeeld:
- het uurtarief
- de werktijden
- eventuele additionele taken
- speciale informatie over de kinderen (bepaalde rituelen, medicijngebruik, allergieën etc)
Lees meer over dit onderwerp in ons blogartikel: Een oppas contract: leg de afspraken vast
Evalueer regelmatig
Communiceer met elkaar. Maak tijd om met elkaar te evalueren hoe het gaat, het liefst zonder de kinderen. Op die manier is er genoeg tijd om elkaar te vertellen wat je vindt, vragen te stellen of om advies te geven.
Vind je het lastig om dingen waar je het niet mee eens bent aan te dragen? Lees dan ons artikel 8 tips voor een goed gesprek met je oppas of gastouder.